Visste du att...

Visste du att en häst som ska bygga muskler kräver en massa protein? Som bas ska hästen ha ett proteinrikt grovfoder med en kvot som ligger på ca sex. När du under en tid ska bygga mycket muskler ska man ligga uppåt sju. Förutom en proteinrik foderstat är det viktigt var proteinet kommer ifrån.

Det är mycket lättare för hästar att ta upp högvärdiga proteiner för att de har högre andel smältbart råprotein. Dessa protein kommer vanligtvis från potatisprotein eller soja. Därför är det bra om du läser innehållsförtäckningen på säcken var proteinet kommer ifrån! Om de också står rena aminosyror på säcken, ex lysin. Desto mer lysin desto större smältbarhet har proteinet. Deklareras både råproteinhalten (RP) och smältbart råprotein (SRP) går det att själv räkna ut hur stor andel av proteinet som är smältbart.

Trots att högvärdiga proteiner är bra så behöver det inte nödvändigtvis vara bäst. Du kan få ett minst lika bra resultat genom att fodra lusern och ett bra proteinvärde i grovfodret gör det lättare för hästen att sätta muskler. När du ska ha ett foder som är muskeluppbyggande ska du tänka likadant som med en växande unghäst, ett foder som är anpassat för en häst som växer hjälper också muslkerna på traven.

Men tro inte att bara proteinet hjälper din häst. En väl balanserad foderstat där din häst får i sig mycket energi hindrar att hästarna tillverkar energi av proteinet. Märker man att hästen inte musklar sig TROTS högvärdigt protein kan man testa att ge den 1-2 dl olja/dag, din häst kan ha mindre brist på energi.

Hoppas detta hjälpte sig lite med "muskelproblemet":) Nu vet du vad du ska göra, lycka till!



Källa: Karin Velander foderrådgivare, Ridsport nr. 20 (14 okt. 2010)

Sedan vill jag också tillägga att min häst bara var sååå supermysig idag! Det blev ingen ridning, men massage, massa borstning och back-on-track på benen. En allmänt mysig kväll med värlens goaste häst<3

Ha en go kväll allihopa:) kram på er!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0