En sen kväll med NH

God kväll kära läsare:)

Idag åkte jag och mamma upp lite senare till stallet än vanligt. Jag skulle egentligen rida men så valde jag att göra NH (natural horsemanship) istället. Först började vi med att flytta bakde/framdel och backa, allt detta utan att röra hästen. Grejen är att man ska utan "våld" eller tvång få hästen uppmärksam och lyhörd genom att använda sig av hästens eget och naturliga språk. För att höja ribban idag så tränade vi med longerspö som jag slog i marken bredvid henne, grejen var att hon inte skulle se spöt som ett hot eller som bestraffning. När hon stod still och inte brydde sig lika mycket berömde jag henne och gav henne godis. Detta gör att spöt blir något bra och inte ett straff, du får helt enkelt en förlängd arm. För att fortsätta med spöt "kliade" jag henne över hela kroppen med det för att igen visa att spö inte är någon bestraffning:)

Efter detta fortsatte vi med de läskiga SOCKERBITARNA! Vi började att gå fram och lukta på dem, för herregud vad farliga dom är! Då hon inte vill gå fram, tog jag upp sockerbiten, började gå, hon följde (matte visar att sockerbiten inte är farlig ungefär) Dock räckte detta inte för Foxie. Jag har ett speciellt sätt att berömma henne, jag ska försöka förklara. När hon har gjort något bra, eller när jag vill att hon ska stanna tar jag mitt långa grimskaft och "slänger" det löst på henne, då förstår hon att vi ska stå still och hon tuggar nöjt. Alltså! Jag "slänger" grimskaftet på henne, när hon står still slutar jag. Sedan ställer jag sockerbiten en bit ifrån henne, står hon då still, ger jag henne en godis/berömmer henne genom grimskaftet:) Jag gjorde detta från alla håll och vinklar, ställde sockerbitarna närmre och närmre, berömmer varje gång. Glöm aldrig att berömma, det är jätteviktigt! Hästarna lär sig genom beröm, inte bestraffning,

Så för att fortsätta ännu svårare lyfte jag upp sockerbiten igen och höll den emot henne, detta gillade Foxie inte! Först flyttade hon på sig, jag använde grimskaftet och ställde sockerbiten på marken nära henne (ibland får man ta ett steg tillbaka innan man går frammåt igen. Sedan lyfte jag upp den igen och berömde, hon stod då still och jag kunde hålla den emot henne och började sedan föra sockerbiten fram och tillbaka för att hon ska förstå att även sockerbiten inte ska äta upp henne. Till sist ställde jag två sockerbitar mittemot varandra och "bad" henne att gå emellan dessa. Jag flyttade de närmare och närmare varandra och berömde varje gång hon gjorde rätt! Glöm inte heller att vi alltid slutar på topp, när det är som roligast! Svårt, jag vet!

Din häst kanske inte är rädd för sockerbitarna eller spöt, vilket är bra. Men hon/han kanske har något annat den tycker är farligt, jag tycker då denna metoden är bäst. Problem med lastning? Bommar? Presenning? Testa NH, ge det en chans. Men glöm aldrig att du måste ge din häst lite tid, Brunte kanske inte förstår vad du menar och då löser ni inte problemet genom våld, då ger Brunte dig ännu mer motstånd!:)

Hoppas läsningen var lärorik, ut och öva med hästen nästa gång ni är i stallet! Det kommer ge er och hästen mer än ni kan ana, en fantastisk komunikation och roliga upplevelser tillsammans:) Tänk också på att vi använder oss av NH i all hästhantering, från hagen till tävlingsplatsen.



Ha en bra kväll/natt =)

En trött matte..

Hej på er =)

Idag blev det en lugn ridtur i skogen då jag var rätt trött.. Sedan smorde jag lite utrustning i stallet med det nya läderfixet, kanonbra resultat! Vi provade det nya tränset och den nya grimman, passade henne perfekt:) här är lite bilder.




(ni få stå ut med att den är lite upp-och-ner haha)

Ha en bra kväll:)

Bästa köpet för utrustningen

God förmiddag folket:)

Jag nämne igår att jag köpte läderbalsam och jag vill berätta hur grymt det är! När man smörjer lädret blir ytan "kladdfri" direkt efter du applicerat det, den ger en fin glans till lädret och så är läderfixen extremt vattenresistent! Jag blev helt shockad hur fint och mjukt mitt nya träns (som jag köpte igår) blev efteråt. Produkten heter LÄDER/SKINN-FIX och jag köpte det på mässan. Burken kostar 150:- och är väldigt varaktig, mycket prisvärt.

Såhär ser burken ut, håll utkik efter den när du är på Eurohorse, ni kommer inte att ångra er!





Snabb update:) Ha en bra dag!

Morgonfodring och dressyrpass + Eurohorse

Hej där ute:)

Idag blev det till att gå upp tidigt för att morgonfodra hästarna. Efter det så skrittade jag och Foxie ut en sväng och laddade inför det kommande dressyrpasset. Övningarna som stod på schemat var framförallt mjukgörande, bland annat öppnor/slutor, avslutande volter, serpentiner med och utan volter i övningen och lite skänkelvikningar för att stärka bak-knäna. Hon var duktig, dock orkar hon inte så mycket eftersom träningingen har legat på sidan av under vintern och det gäller att vi tränar lite kondition och styrka framöver:) För övrigt är jag nöjd med henne, hon var lugn och fin. Foxie står helt lös (utan grimma till och med!) när jag pysslar med henne i gången, helt fantastiskt skönt. Jag tycker det känns som att det är på hästens villkor när de är lösa och kan slappna av och bara njuta av pysslet.

Här kommer några bilder från idag där mamma är fotograf:)











Sedan åkte vi till Eurohorse och shoppade lite:) Det blev ett nytt träns, ett 300 g täcke, läderbalsam, en grimma och en namnskylt. Bilder kommer i morgon :)

Dock tog jag bilder på Foxies och Hollys nya namnskyltar
Vanligtvis kostar en sådan skylt ca. 350:- Men då min pappa jobbar på plåtföretag gjorde han själva skyltarna och på mässan fanns det en monter (som gör skyltar som dessa) kunde sätta på text. Nu kostade våra skylar helt plötsligt 100:-/st :D Är dom inte fina?!


Lite random bilder, tyckte dessa sadlarna var lite .... speciella! haha




Hoppas ni besökt Eurohorse/Horse show i år, annars är det inte försent att gå i morgon!:)

Ha en bra kväll, kramar från mig:)

Nu bunkrar vi upp med muskeluppbyggande!

Hallå på er glada hästmänniskor:)

Idag så ska vi fortsätta på mitt tidigare inlägg om foder där jag nämner att man kan lägga till lusern för att påskynda och hjälpa muskeltillväxten hos din häst. Idag var jag och köpte Kraffts lusernhack och hon får en foderhink 2 ggr/dag för att öka intaget av fett och protein. Här ska byggas stora starka muskler;) Med lusernet får hon också tillgång till mineralsten, Dodson & Horrels "build up" (ca. 1/2 kg om dagen) och ett mag-tarmtillskott + en skvätt olja. Förhoppningvvis ska detta visa resultat om ett tag dock beror det på om hon får tillgång till lika mycket hösilage i hagen som vanligt.

Sedan är det självklart att man anpassar träningen för att bygga upp de specifika muskler hästen kräver för att hålla länge, bakvagnen borde hållas mycket stark, det är här hästen ska lägga som mest vikt på grund av att det är här de stora musklerna finns. Ridning där hästen ligger på bogarna/frambenen påverkar endast din häst negativt för här har dom inte lika starka och stora muskler som i bakvagnen. Sedan är det självklart bra att hästen är "jämnmusklad" men bakdel är viktigt! Ajabaja till ridning på framvagnen:) Har du någon gång sett hästarna på spanska ridskolan? Där ser man att hästarna nästan är bakåtlutade och jobbar effektivt med sina stora, starka bakmuskelatur, MYCKET facinerande! :)



Det är såhär nämligen (som jag nämnt tidigare) att stoflocken släpptes ihop med ett nytt sto i tisdags och sedan dess har Foxie gått från HÖGST till LÄGST i rang vilket gör att hon inte äter med de andra och är "utanför". Hon går mest för sig själv... =( Det jag är mest rädd för är viktnedgång och kolik. Förhoppningsvis blir det bättre efter ett par veckor så balansen i flocken blir mer harmonisk, vilket den inte är nu! Annars så mådde min pärla hyfsat bra idag:)

Bilder från idag kommer senare ikväll:)


Veckans hästbutik

God morgon på er!

Jag har fått en ny favoritbutik för köp av utrustning till hästen! Butiken har många fina saker och bara av sitt eget märke vilket leder till bra priser. Horze är belägen i Stockholm men det bästa är att de har webbutik och du kan även beställa hem deras katalog. För att komma in på Horze klickar du här och du kommer inte bli besviken. I just love it! Förhoppningsvis kommer de till Eurohorse så jag kan shoppa loss i deras monter =D  

En liten snabb update, ha en kanonfin dag allesammans:)


Sitter inte den gamla sadeln bra längre?

Hej kära läsare! Dagens inlägg kommer handla om sadlar och sadelköp:)

Vad har du för sadel till din häst? Om inte annat, hur ofta kollar du med en kunnig om sadeln fortfarande sitter bra, eller om den behöver stoppas om/ändra bommen? Sadlar är dagens huvudämne och är den utrustning till din häst som kräver expertis och ja, oftast en en hel pengar... Många undrar varför ens häst är stel i ena varvet, inte vill hoppa, stegrar, backar eller bockar okontrollerat, detta kan bero på att sadeln du har till din häst sitter knasigt och trycker på bogblad/revben/ryggrad, you name it!

Jag köpte en sadel till Foxie för ett par år sedan som var specialsydd för både henne och mig frå Jensen och jag har aldrig vart så besviken på en sadel som den. Ska en sadel verkligen vara så dålig att den efter 2 år ligger och trycker på alla sorters ställen så hästen får ryggont? NEJ! Jensen är ett känt märke som många andra i mitt stall hade, men jag är så besviken på resultatet! Detta ledde så klart till kiropraktorbehandlingar från Foxies veterinär Titti och ryggen är bra nu (som tur är).

Jag blev så himla arg över detta att jag (efter hon blev bra i ryggen) begav mig till Sandris sadlar för att hitta mig två helt nya sadlar till Foxie. Sadelutprovaren var jätteduktig och vi hittade två sadlar som satt som en smäck på henne och de passade mig helt utomordentligt på köpet! Det som jag tyckte var helt kanon var att hon var kritisk och vill inte bara "sälja", bilden jag fick av henne var väldigt ärlig och rätt-fram. Då hon fått ont i ryggen av jensensadeln så köpte jag också en fårskinnspadd, Mattes heter den (bra för hästar med tidigare ryggproblem)

För att knyta ihop ämnet "sadlar" vill jag säga er att ni ska vara kritiska till vem ni väljer att prova ut dom och låt en expert kolla sadeln någon gång om året. Många provar ut sina sadlar själva i tron att de kan, ibland fungerar det, ibland inte. Men vi har duktiga sadelutprovare i vårat långa land som erbjuder oss hjälp, varför inte ta den? Då kan du vara säker (om det är en seriös sadelutprovare) att din häst inte kommer få ont i ryggen och att din häst kan utnyttja sin fulla kapacité.

Hoppas du lärde dig något nyttigt denna dagen också:)
För att komma till Sandris sadlar klickar du här
(Köper du sadel hos Sandris får du åka tillbaka och gratis stoppa om/reglera bommen inom ett år, STORT PLUS)

Jag köpte en Wintec, tål väder och vind, kommer aldrig kunna vara utan den!



Sedan köpte jag min helt underbara Santa Cruz! Har aldrig suttit i en skönre dressyrsadel + att den är väldigt snygg!


Du kan inte hitta en bättre fårskinnspadd! Kostar runt tusenlappen:)

Jag måste också nämna att min lilla princessa var jättegó idag. Det blev en uteritt i mörkret med Tinne och Kai. Hon var lugn och lunkade på i behaglig takt på bortvägen men hemvägen gick dock snabbare, bara jag som varit med om något sådant;)? Tror inte det va! haha. Efteråt blev det som vanligt streching och idag märkte jag att hon var mycket böjligare och kunde sträcka ut musklerna längre, jippi, det går frammåt gott folk!=D Annars har det inte hänt så mycket mer på Foxie-fronten idag:)

Ha en supermysig kväll, för det ska jag ha!:)
Kram på er


Visste du att...

Visste du att en häst som ska bygga muskler kräver en massa protein? Som bas ska hästen ha ett proteinrikt grovfoder med en kvot som ligger på ca sex. När du under en tid ska bygga mycket muskler ska man ligga uppåt sju. Förutom en proteinrik foderstat är det viktigt var proteinet kommer ifrån.

Det är mycket lättare för hästar att ta upp högvärdiga proteiner för att de har högre andel smältbart råprotein. Dessa protein kommer vanligtvis från potatisprotein eller soja. Därför är det bra om du läser innehållsförtäckningen på säcken var proteinet kommer ifrån! Om de också står rena aminosyror på säcken, ex lysin. Desto mer lysin desto större smältbarhet har proteinet. Deklareras både råproteinhalten (RP) och smältbart råprotein (SRP) går det att själv räkna ut hur stor andel av proteinet som är smältbart.

Trots att högvärdiga proteiner är bra så behöver det inte nödvändigtvis vara bäst. Du kan få ett minst lika bra resultat genom att fodra lusern och ett bra proteinvärde i grovfodret gör det lättare för hästen att sätta muskler. När du ska ha ett foder som är muskeluppbyggande ska du tänka likadant som med en växande unghäst, ett foder som är anpassat för en häst som växer hjälper också muslkerna på traven.

Men tro inte att bara proteinet hjälper din häst. En väl balanserad foderstat där din häst får i sig mycket energi hindrar att hästarna tillverkar energi av proteinet. Märker man att hästen inte musklar sig TROTS högvärdigt protein kan man testa att ge den 1-2 dl olja/dag, din häst kan ha mindre brist på energi.

Hoppas detta hjälpte sig lite med "muskelproblemet":) Nu vet du vad du ska göra, lycka till!



Källa: Karin Velander foderrådgivare, Ridsport nr. 20 (14 okt. 2010)

Sedan vill jag också tillägga att min häst bara var sååå supermysig idag! Det blev ingen ridning, men massage, massa borstning och back-on-track på benen. En allmänt mysig kväll med värlens goaste häst<3

Ha en go kväll allihopa:) kram på er!

Jädra vinter alltså!

Hej på er där ute i kylan!

Efter att ha varit ute i nästan 7 timmar i stallet igår blev min förkyldning (som va på bättringsvägen) sämre! Jag är så trött på kylan och att inte kunna rida ordentliga pass i paddocken, eller överhuvudtaget göra någon slags träning i paddocken och vem vill inte kunna ta dom långa härliga galoppsträckorna ute i skogen?!

Det som står näst på schemat, så fort isen och snön har smält, är markträning BIG TIME. Längtar verkligen till den dagen då underlaget är bra så vi kan löslongera, jobba frihetsdressyr, horsemanship och framförallt träna bommar så det kan bli lite hoppning i sommar *saknar hoppningen så*. Har ni något tips på vad man kan göra när ens häst är rädd för bommar? Jag tror dock att det ligger mycket på mig, vi måste ha tillit till varandra i hoppningen och min tanke var att min kusin får hjälpa oss lite på traven, tjata lite på mig haha.. Man blir feg med åldern!

Sedan gör vintern mig så himla trött på täcken som skaver! Jag testar olika kombinationer, olika täcken men ack, hon får skav i alla fall. Utan bogskydd = skav på bogarna, men bogskydd = skav på manken/mankammen vad ska jag göra?! Har ni några tips på bra täcken som inte skaver? Tacksam för lite hjälp här=) Nästa täckesinköp blir ett regntäcke från Bucas som hon kan ha när det börjar bli varmare.

Har aldrig haft bucastäcken förut, har hört att de är väldigt bra! Har du några erfarenheter av bucastäcken? Kommentera gärna och berätta! :)


Kommer en update om dagens hästvistelse senare ikv!
Tack & Hej sålänge :)

Vi hissar Kungsbacka distriktveterinärer!

Hej hopp. Idag blir det ett kort inlägg för er:)

Började med ett samtal från min kompis kl. 10 på morgonen när jag sitter i skolan, hennes häst hade gått omkull i hagen och kunde inte gå, blockhalt! Självklart åkte jag upp till stallet för att möta upp henne för att hjälpa till och vara med som moraliskt stöd fall det behövdes. Våra hästar hade släppts ihop med den nyaste hästen i stallet på fältet där det är mer plats att röra på sig när de bekantar sig med varandra och det har gått ganska bra hittils, inga sparkskador eller dylikt som tur är!

Idag hissar vi Kungsbacka distriktsveterinärer, de är duktiga, trevliga och tar hand om ditt djur väldigt väl. Jag har själv erfarenhet av distriktet när Foxie fick kolik en gång och de visade än en gång hur bra de sköter sitt jobb:)


En bra vana:)

God kväll kära hästvänner:)

Idag blev det en tur ut med bästa vännen Elin och hennes pålle Holly. Vi fixade dom snabbt för att hinna rida när det fortfarande var ljust och en mysig tur blev det allt. Då jag inte borstade och pysslade innan blev det till att göra det efteråt:) En lång rykt, stretching och härlig massage stod på schemat!

Jag strechar alltid Foxie efter ridning för vi människor stretchar alltid efter träning, right? Så varför skulle det vara annurlunda med hästarna? Vi strechar rygg, fram-bakben, hals, bogar och hela höger/vänster-sida genom "hästyoga". Man märker tydlig skillnad på att hästen blir mer och mer rörlig för varje vecka, vilket är vårat mål som senare kommer reflekteras i vår ridning *awesome*.

Massagen görs från nacken till bakbenen. Jag har kupad hand, gör små cirkelrörelser och använder lite tryck över hela hästen. Så härligt att se när Foxie står och blir helt till sig av massagen. Hon seriejäspar, tuggar, sträcker på halsen och slickar sig runt munnen, ett bra betyg till matte tycker jag=) Den kupade handen gör också att det är lättare att följa hästens "ojämna" yta och att ge rätt tryck utan att behöva lyfta handen (ett tips jag fått från min homeopat/massör). Tänk också på att göra rörelserna långsamt, då ger massagen bäst effekt på din häst. Gör du massagen innan ridning kommer du märka skillnad för att hästens muskelatur är uppvärmd och mer elastisk vilket gör hästen mjukare och mer böjlig under träningspasset:)

Har du svårt att hitta boots som sitter bra och inte skaver på din häst?
Här är mina som jag har på Foxie, rekomenderas varmt! Dom är mjuka, sitter kvar ute i hagen och är lätta att ta på/av. Dessa finns att köpa på Naturnära (Göteborg) för under hundralappen:)




Tack och hej för denna gången mina vänner:)

Trött på samma gamla ridövningar?- kolla hit!

Blir man inte trött på att rida samma gamla övningar varje dag? Ibland kan det vara svårt att hitta på något nytt som tränar just det NI behöver. Här är mitt superbra tips för en varierad och anpassad ridning!

När jag var på Falsterbo Horse Show för ett par, tre år sedan så fick jag världens bästa tips på en hästsida där man kan ta del av ridövningar inom dressyr, hoppning, markarbete på alla nivåer, experthjälp och mycket mer! För att kunna se ridövningarna måste man bli plusmedlem och det kostar 30kr för en månad, ganska billigt för riktigt bra användbara övningar ska jag tala om! Gå in på: http://www.hippson.se/ för att bli medlem och ta del av det roliga!:)

Exempelförslag



Snabb update, enjoy:)

Remember, don't ever give up!

Foxie gillar- Uteritt!

God kväll allihopa, så himla roligt att så pass många redan läser min blogg! Känns väldigt uppmuntrande och jag kommer absolut fortsätta blogga i framtiden (det är såå mycket roligare än vad jag trodde!:D).

Idag tänkte jag bara berätta att efter morgonfodringen blev det en jättehärlig uteritt i den sköna fina solen! Hon var faktiskt relativt lugn och efter en timme var vi hemma i stallet igen med en väääldigt nöjd Foxie! Det är så roligt, för hon har krut under hela turen, men så fort hon kliver in på gårdsplanen slappnar hon av, sänker huvudet och ser allmänt nöjd ut, ett bra betyg tycker jag:)

Ett litet tips på vägen! Brukar du skritta fram i paddocken och rida igång hästen i 20 min/en halvtimme och sedan börjar det riktiga arbetet? Jag ska säga er att en uteritt i skog och mark i valfria gångarter innan träningspasseet är helt out-standning! Foxie och jag brukar vara ute i skogen mellan 30 min-1 h och sedan ta ett riktigt intensivt ridpass i ca.30 min och då är hon mjuk som smör, den "riktiga" arbetsdelen av passet börjar så fort du kommer in i paddocken! Helt underbart, utan ansträngning! Jag tycker detta sättet är utomordentligt och hästen får "the best of both worlds" på samma dag:) Sedan har väl aldrig uthållighetsträning/konditionsträning skadat någon?;)


Foxie i ridhuset, Härryda -09


Kramar på er! Ha en bra vecka:)

Saluprylar- se hit!

Halloj! Har lite hästprylar till salu, är du intresserad kan du kommentera eller mejla till [email protected]:)

Sadelgjord Claridge House mycket fin design -2010, 105 cm, knappt använd, 600:- (utgått ur sortimentet)





Förbygel (Ps) + lädergjord (100 cm), från Hööks. Nypris 750:-, nu 400:- (välskött)


Norton senskydd+strykkappa (Ps), 200:-


Shires skrittäcke, fleecefodrat & vattenavvisande, strl. 115, 150:-




Johanna rekomenderar- Dodson & Horrell

GOD MORGON!=D

Vad har du för foder till din häst? Är du som jag, gillar inte pelleterat och koncentrerat kraftfoder? Som ni kanske förstår kommer detta inlägget handla om foder, just dodson & horrels kraftfoder som är ett havrefritt müslifoder som kan anpassas till just DIN häst och dess behov.

Tro mig, jag har testat ex. hippo och dylikt men Foxie fick kolik av det konsentrerade fodret, Bellman (min ponny) hans eksem förvärrades och jag testade ett annat alternativ. Müsli blir mer och mer populärt på fodermarknaden vilket jag tycker är jättebra då det är bättre (enligt mig) för hästarnas magar då deras naturliga mat består av endast grovfoder.

Till Foxie använder jag "Build up" som ett ett müslifoder med mer fett och protein för att helt enkelt hjälpa till att bygga upp musklerna och orka mer.=)



Min bästa väns häst är 25 och får därför ett specialanpassat foder. Då hästarna blir äldre behöver de mer mineraler, vitaminer, glycosamin samt örter och då är "sixteen plus" ett perfekt alternativ:) För att bibehålla vikten får hon också "barley rings" som är en kombination mellan kokt korn, linfrön och innehåller också kalcium, biotin och övriga vitaminer och mineraler. Denna gör också att tunntarmen får lättare att ta upp stärkelse.





Dodson & Horrel har egen forskning bakom deras foder och leverantörer hittar du privat, inte affärer. Jag är jättenöjd med mitt foder och köper det av hon som har stallet. Funderar du på att byta foder? Jag tycker du borde överväga Dodson & Horrel för din hästs bästa:) Priset är mellan ca. 250-350 kr/säck beroende på sort såklart, dom har också tillskottsfoder att erbjuda! Här kan du läsa mer: http://www.dodsonandhorrell.com/

Tack och hej!:)

En lovande tömkörare?- vem vet!

God eftermiddag alla trogna läsare!

Idag blev det en "annurlunda" träningsform för Foxie, nämligen tömkörning. Dock är det inte så annurlunda men för Foxie är det REN hjärngympa! Då hon tidigare fick panik av tömmar har jag inte haft möjligheten att tömköra henne vilket hon behöver för att bygga upp ryggen och bakvagnen ordentligt. Jag var med om en olycka med min ponny när jag var yngre under tömkörning vilket fick mig att backa lite. Men nu ska både hästen och jag bygga upp självförtroendet för tömkörningen och idag fick vi en rejäl spark i baken (eller snarare JAG fick en spark i baken) av kusinen som hjälpe till med tömkörningen. Goda råd och lite hjälp på traven tycker jag aldrig är fel, sålänge man märker att det fungerar bra för sin pålle:)

I början var hon lite spänd och tittade på mig som "vad f*n håller du på med matte?!", men efter ett tag när jag fick in tekniken började hon sakta med säkert lugna ner sig, slappna av och gå riktigt fint i skritten. I framtiden kommer det bli mycket mer tömkörning med i bloggen också, men vi tar ett litet steg i taget... Nästa gång kanske vi har fixat traven, vad tror ni? Jag sätter mina mål för henne och mig själv, försöker uppnå dom i hennes takt då man inte kan ha för bråttom:) Har tyvärr inga bilder från tömkörningen, här kommer bild på bädden (som jag lovade igår) och lite annat smått & gott, enjoy!

Här är bädden, den är ljusare IRL men min kamera gillar inte att ta foton inne! ;)


"Jag kommer matte!" Trevligt när älsklingen kommer fram till än i hagen!


Vätska upp efter träning!




Ha en bra kväll allihopa! =)
See ya soon!

Mysbilder från hagen

Igår var det en riktigt fin dag och passade på att fota mitt hjärta med kompisarna i hagen! :)












Johanna tipsar

God morgon alla sjusovare!

Har du som jag, ett sto som blir sketen mellan spenarna och i baken efter en dag ute i hagen? Innan tog jag den traditionella hinken med vatten, såpa/lactacyd och tvättade. Men det måste finnas något lättare än att hålla på med vatten och grejer VARJE dag...? Då kommer min kusin med världens bästa tips, BABYWIPES! Har aldrig tänkt tanken innan och vad lätt att bara dra upp en våtservett och torka av - slänga, klart! Smart va? Finns på Rusta för runt 10 kr.

Mitt andra tips för idag är då du köper ny schabrak/vojlock. Köper man ett schabrak som inte är "format" efter hästen utan helt rak över ryggen så lägger det sig fel under sadeln, skaver gärna på manken och då spelar det inte längre någon roll om din sadel sitter som en smäck, schabraket gör att trycket blir helt fel. Därför tycker jag att du ska kolla lite extra efter detta (om du inte redan gör det!) nästa gång du är i hästaffären och vill ha nyskott i hästgarderoben:)

Här är en bild på att typiskt schabrak som inte är format efter hästen




Schabrak som är format efter hästens rygg (har faktiskt ett sådant till Foxie, kanonbra!:)





Ridfilm Foxie

Två små filmsnuttar från idag:) ( jag har blicken uppe för i helvete) haha!

http://www.youtube.com/watch?v=5ANMIs1Iy2g


http://www.youtube.com/watch?v=tzFvo9UdzSU






Att jag inte plåtar hästen oftare?!

Hopp i galoppen!

Idag hjälpte kusinen mig att fota/filma mitt lilla hjärta när vi körde ett dressyrpass i den snöhala padocken. Trots underlaget håller hon sig fin och avslappnad och trampar på bra vilket gör fler än mig shockade, min häst måste fasiken ha en riktigt grymmebalans, tack för det moder jord! Själv kändes det lite motigt på hästryggen idag tillskillnad från igår då han var lite mer elastisk och mjuk på det böjda spåret. Dock gör jag felet att haka upp mig på "problemet" och försöker fixa till det FÖR MYCKET istället för att rida på och låta det komma av sig självt, därför är det bra att ha någon som står och observerar ridningen och säger till mig att "bara rida på". Efter många om och men (och lite klogomål från min sida) började vi lyssna på varandra och självklart så blir resultatet mycket finare och mjukare, bogarna sätter sig lite mer på plats och bakdelen också.

Just den dubbelspåriga bakdelen och skjuta ut bogen har hon tendens att göra och ibland kan det vara jobbigt att relgera det på henne, man får inte ge tryck tillbaka, då stretar hon ännu mer... Utan en snabb tillrättavisning, slappna av, tillrättavisa igen så har jag oftast allt på plats igen, dock tror jag det är fler än jag som kan ha liiiite för bråttom ibland vilket visar sig i en envis liten pålle som bara stretar emot.

I och med underlaget blev det inte så mycket träning utan bara lite lösgörande övningar som serpentiner, öppna/sluta på volt och lite balans i övergångarna som hon förövrigt har blivit mycket bättre på enligt min mening. Eller snarare, jag blivit bättre på att kontrollera, lyssna och göra rätt för att hon ska förstå!

Sedan vill jag också nämna att jag testade lite "trickträning" tillsammans med den dagliga strechingen idag, jag blev helt chockad på hur lätt hon förstod. Det var riktigt roligt att se henne ta nosen mellan bakbenen och bakbenet rätt upp i luften, bättre streching än "hästyoga" kan du inte få! Och roligt är det, träning både fysiskt och psykiskt!=)

Här är några bilder från idag, den proffsiga fotografen är min kära kusin!










Johanna gillar halmpellets

Hej hopp allihopa!

Jag har precis kommit hem från en mysig vistelse i stallet med min mor och kusin. Då min kusin har halm till sin pålle i boxen och tycker om det så fick hon se min underbara bädd med halmpellets! Hon testade att mocka och blev såld på hur lättmockat det var och hur fräsht det var i boxen trots att det var bädd.

När man lägger en halmpellets bädd så börjar man med att lägga ca. 8-10 stycken och fyller på ca. 1 i veckan, beroende på hur du vill ha bädden och på din häst skötsel av sin egen box! En halmpelletssäck med ca.13 kg och kostar mellan 55-59 kr beroende på var du köper den.

Det som är bland det bästa med halmpelletsen är trots allt att det tar liten plats i stallet och innehållet fryser inte i sina säckar på vintern som torv och spån kan ha tendens till att göra! Man strör bara ut pelletsen över hela boxen, tar en vattenkanna med vatten och silar vattnet över hela bädden. Efter ett tag börjar det svälla och luckras upp till små korn. När hästen sedan har stått där i en natt har den nya pelletsen lösts upp ännu mer och du har en fin, torr och lättmockad bädd!

Bild på bädden kommer i morgon!

Nu ska jag till ICA med kuselinen, ha en bra kväll gott folk!

Homeopatmedicin- en bluff?

Hej alla glada läsare. Idag blir det ett inlägg om just det som står i rubriken, alltså homeopati. Jag "anställde" en homeopat, Johanna Österman (du kan kontakta henne här: http://www.djurnara.se/ för behandling av det inre välmåendet hos Foxie och även det yttre då hon går igenom hästen med massage.

För att balansera hela hästen började vi med en utrensningskur (tro det eller ej, men det är inget hokuspokus!). Den heter Sulfur D-12 och hon fick 5 piller 2ggr/dag under 4 veckor. Till detta fick hon också Minesyl (mineraler, kanonbra!) och Makrosyl, som är magnesium. Foxie fick 1 mått av dessa två varje dag. Tycker dock att dessa två fodertillskott är dyra då det kostar 600kr/st men de håller faktiskt i 6-8 månader så det är värt! Tanken bakom denna kuren är att få ut all "skit ur kroppen" som gamla mediciner, slaggprodukter m.m. OM du testar denna kuren och får en reaktion om att hästen blir mer stressad, pigg eller beteer sig allmänt annurlunda så betyder det att kuren verkar, detta visade sig vääääldigt tydligt på Foxie!

Sulfur D-12



Efter denna "kurtiden" så kom Johanna (homeopaten) för återbesök. Nu var det dags att återställa magsmältningsapparaten och få en välmående mage, för utan fungerande mage, har du ingen fungerande häst! Bör uppmärksammas mer om din häst har någon störning i temperamentet eller dylikt. För detta fick hon Podophyllum D-6 5 piller 2 ggr/dag. För att också återställa tamfloran fick hon tarmbakterier så att maginnehållet inte skulle vara löst respektive hårt, den heter Microbalans och kan köpas här: http://www.naturnarabutik.se/.

Phodophyllum peltatum D-6



Då underlaget i hagarna var lerigt och ursäkta mig, FÖR JÄVLIGT, så fick hon bärrandsröta i flera hovar. Hovslagaren fixade såklart hovarna och hon fick gå utan skor + att jag fick tjära hovarna varje dag, ni skulle se hur stallgången såg ut! För att bärrandsrötan skulle läka snabbare och i förebyggande syfte så fick hon samtidigt som podophyllum något som kallas Silicea D-30. Denna kur verkar för hovarna "innefrån" och jag gav henne 5 piller 1 gång/dag under 4 veckor. NOTIS! Hon får denna kuren en gång per år i förebyggande syfte och har inte fått tillbaka bärrandsrötan sedan dess! Helt otroligt.. :)



Vid nästa återbesök fick hon podophyllumskur igen 5 piller 2 ggr/dag under 4 veckor då hennes mage krävde det en gång till i och med alla mediciner hon har fått. Efter denna kuren i 4 veckor så fick Hekla Lava D-12 som var för de små pålagringarna hon fick i knäna och dessa ska ha försvunnit nu (det finns bevis på andras behandlingar med Hekla lava då plåtar innan och efter visar på att pålagringarna har försvunnit!) dock har inte jag tagit plåtar på henne efter behandlingar men hon visar inga symptom på att hon har ont av dom *glad Johanna*. Denna kuren fick hon i fyra veckor!

Hekla lava D-12


Efter kuren med heklalava gick vi på hennes stela högerbog som alltid har krånglat. Hon fick massage + Calcium Phosphoricum D-12 i fyra veckor och med lösgörande ridning och med ett vaksamt öga blev h.bogen mer och mer mjuk och följsam vilket resulterade i fina öppnor och slutor!

Calcium phosphoricum D-12


Till sist så gjorde vi en Phosphoruskur för hennes lite ostabila hormontemperament. Under tiden hon brunstar har hon det väldigt jobbigt och kan knappt stå bredvid en valack utan att skrubba sig mot väggarna, lyfta påp benen och tjuta högt. Detta ökade såklart stressnivån hos min prinsessa (som förövrigt redan är lättstressad). Men denna kuren gjorde henne mycket lugnare och hon fick lättare att hantera brunsten, detta gjorde mig överlycklig, för jag slapp en riktig PMS-HÄST!

Phosphorus D-30


Såå, efter detta inlägget är det säkert många som tror att homeopatmedicin är något att tro på, andra tycker fortfarande det är bullshit. Men en sak ska jag säga er, att för Foxie fungerade det och även på mig själv när jag hade halsfluss! Jag är en sådan människa som inte gillar att slänga in hästen på kliniken och bara spruta i varje led som finns, jag är mer för alternativa behandlingar och det kommer det vara mycket av i min blogg. Detso mer öppen man är för nya grejer desto fler vägar finns det att gå för dig och din häst!

Tack Och Hej sålänge !:D






Mitt hästliv- en 14 år lång historia

Min blogg kommer framförallt handla om mitt liv med min häst och vår utveckling genom åren. Tyckte det var en bra idé att börja blogga om det så jag kan dokumentera våra fram- och motgångar. Jag vill också pusha er andra hästvänner till att inte ge upp, hur mycket motgångar ni än möter på vägen, att fortsätta kämpa för att nå era mål!

Allt började när jag var fyra, mitt hästintresse fanns redan där och mamma lät mig börja på Partille Ridklubb. Min kärlek till hästarna växte mer och mer och jag önskade mig en HELT egen häst av mamma när jag var sex år, dock blev svaret nej (som de flesta får när man är liten) men hon lovade att jag skulle få min första ponny när jag fyllde tio om jag fortfarande visade henne att jag verkligen satsade på ridningen.

Några år senare bytte jag till Annas Ridcenter och utvecklades mer och mer, tjatade fortfarande på mamma att jag ville ha en egen häst, men icke! Jag fick vänta... Förutom ridlektionen varje vecka jobbade jag i stallet på lördagar och fick på så sätt rida en extra dag på söndagar som tack för hjälpen. Jag var i stallet så ofta som möjligt och så LÄNGE som möjligt och blev i samma veva utsedd till årets stallkompis vilket resulterade i en väldigt lycklig Johanna ska jag tala om!

En dag kom det två ponnier från Bollnäs som var Annas systers. Dessa två sötnosar skulle stå på ridskolan för försäljning och jag föll pladask för den gråa, unga lilla B-ponnyn Bellman, jag blev helt förtvivlad när jag fick reda på att han skulle säljas till någon. Varje lördag när jag red lektion, fick jag rida honom, vecka efter vecka... Och jag gav mig inte, jag tjatade ännu mer på mamma.

BELLMAN
En dag hämtade mamma och pappa mig och min kompis och körde oss till stallet. Vi stannade vid parkeringen och mamma och pappa vände sig om och gav mig en påse med massa hästgrejer.. Jag tittade på dom frågande och undrade vad jag skulle ha detta till och svaret ja fick var att jag hade en egen häst! Då jag var i shocktillstånd och inte fattade någonting sa mamma att hon hade köpt Bellman till mig och jag dog nästan av glädje! Det var det bästa som någonsin hade hänt mig, jag nästan sprang ner till hagen där han stod, gick fram och pussade, kramade min helt egna första ponny, det kändes helt overkligt.

Alla hade redan märkt att min lilla ponny var en riktig talang och vi fick ofta beröm för hur bra vi passade ihop och stoltheten steg mig nästan över huvudet! Då han bara var 5 (4,5) år fick han bara tävla unghästklasser och vi åkte ut på vår första clear round+min första "bortatävling"! Trots en MYCKET närvös Johanna skötte han sig utmärkt och rundan var felfri, vi var på många hopptävlingar framöver och det blev bara bättre och bättre.

Bellman var min första ponny och han lärde mig mycket av det jag har med mig idag, självförtroende och skicklighet trots att jag var så ung när jag fick honom. Nu står min pärla hos en jättegó liten tjej i Stockholm och hans utveckling är helt otrolig! Jag är så stolt över min lilla pojk och jag skulle inte kunna sälja honom för allt i världen, den perfekta läromästaren ska jag tala om för er.






TÄVLINGAR










FABIAN
Efter min lilla B-ponny hyrde jag en D-ponny på foder vid namn Fabian (lite ironiskt att han också var skimmel som Bellman). Då han inte trivdes på ridskolan som jag tidigare ridit på tog jag över honom ett tag under min "övergångsperiod" från ponny till häst. Detta var ingen enkel liten buse jag tatt mig an utan ett humör som inte ville ha något med människor att göra och lika lyhörd som en tonåring i sina värsta år! Dock förändrades han i en väldigt positiv riktning med tiden och från omöjlig att lasta, vägrar på varje hinder, drar iväg i skogen till en duktig liten ponny som går på transporten utan problem, hoppar som en gud och njuter av långa skogsturer och rejs på fälten! Och humöret ska vi inte ens tala om!

Fabian var inners inne lite missförstådd, för vilken go ponny! Kunde stå i timmar och borsta, putsa och mysa i stallgången. Fabian genomgick en fantastisk utveckling under året jag hade honom och det visar på att alla hästar borde få en andra chans, att om man tittar extra nära så finns det en bakomliggande talang där. Jag vet inte riktigt var Fabian är nu, men jag vet att om han har en ägare som lyssnar på honom så mår han som en prins och gör sitt allra bästa!

Detta blev resultatet!


FOXIE PRINCESS
Ja... Efter en lång tid med duktiga hoppponnier... Gick jag i en helt annurlunda riktining. Jag skulle ha min första "stora" häst och begav mig till ett försäljningsstall i utanför Borås och här hittade jag min fux till pärla. Foxie Princess blev min favorit av de hästar jag skulle provrida och hon föll mig i smaken på sitt väldiga temperament, pigg, hetsig, inte alls vad jag är van vid, men jag såg det som en utmaning och hon var ju så HIMLA fin och speciell!

Jag bestämde mig för att köpa den lilla damen och tog hem henne några veckor efter beslutet och här började vår långa resa, som ännu inte är slut! Jag nämne att hon hade temperament, men herregud, detta var nästan extremt för min smak, men självklart väntade jag och fortsatte träna för att nå mina mål, att komma ut och tävla dressyr. Efter ett stallbyte till Bråta stall slog sig Foxie mer och mer till ro. Foderbyte och fri tillgång till grovfoder dygnet runt gjorde henne riktigt gott! Hon gick upp i vikt och träningen gick som en dans, dock fortsatte galoppen att krångla för oss och bogarna var spända till och från vilket försvårade öppnan till stor del. Min dåvarande tränare (Dennis Hallberg) skickade oss till veterinären för att kolla upp kärnan till problemet (observera att vi har gett henne diverse equiterapeut-behandligar för behandling av musklerna). Vi begav oss till veterinären med hjärtat i halsgropen, jag hade ALDRIG varit med om att behöva åka till veterinären med någon av mina hästar... Det visade sig att hon hade inflammation i BÅDA framknäna och här brast det för mig. Vi åkte hem, hon vilade, sattes igång och sedan åkte hon tillbaka till kliniken och hon var fortfarande inte bra. Efter många om och men gjorde vi tillslut en riktig hltutredning hos Titti Abrahamsson på Åsa-kliniken och våran veterinär (som vi haft under hela veterinärtiden) beslöt sig för att gå in i knäna genom en titthålsoperation. Jag tog det som ett rent slag i magen och väntade mig det värsta.

Då vi lämnade in henne på kliniken var jag himla nervös... Kändes så hemskt och lämna henne helt ensam utan matte, men jag vet att de som jobbar på Åby skulle ta väl hand om henne (tro mig, jag hann lära känna varenda kotte där). Dagen efter skulle hon opereras och vi fick besked efteråt att ALLT hade gått bra och att Titti hade rensat upp i knäledskapslarna som förövrigt hade sett ut som sjögräs. Jag kände mig oerhört dum och trodde att jag själv förstört min häst men Titti talade om för mig att detta hade legat länge och grott och att igångsättningen av henne från försäljningsstallet tog fram en gammal inflammation (dock hade hon vart helt UA på besiktningen) och att ingen skulle kunna förutse detta.

Jag tog hem henne och framtiden såg allt ljusare ut, trots en lång konvalicent och en full hand tålamod. Men nu hände det otänkbara.. Självklart fick hon inflammation i det vänstra knät och fick åka in akut till kliniken och opereras IGEN! Tro det eller ej, men Åby har ca. 1 sånt här fall om året och det skulle såklart hända min lilla pärla! Detta hände mitt i sommaren och mamma och jag skulle åka bort, men det kunde vi inte göra nu, ellerhur? Men Titti sa att hon skulle stå inne på klinik på Åsa i två veckor då hon behövde medicin i spruta varje dag så efter operation nr.2 fick Foxie åka till Åsa-kliniken och bli omhändertagen av Titti och hennes "assistent" Elin som borstade och putsade på henne varje dag, himla snäll tjej!

Efter två veckor hämtade vi hem henne och den långa konvalicenten va nu påbörjad. Vi åkte tillbaka till kliniken varje vecka i en tid och sedan med längre mellanrum för att kolla upp så allt gick som det skulle, och tro mig mina vänner, det gjorde det! Ett par månader senare blev hon friskförklarad och ridningen kunde börja på riktigt igen. Det började gå frammåt igen och träningen gav oss mer och mer, hon utvecklades otroligt mycket och de bråkiga bogarna slutade så småningom att bråka.

För att avsluta detta inlägg ska jag uppmana er till att fortsätta kämpa, oavsätt motgångar! Ni är skyldiga era hästar mer än en chans, det är faktiskt en vän som man inte borde ta för givet och som alltid ställer upp för dig oavsätt vad du har för konstiga krav och påhitt. Hoppas ni finner min blogg rolig och inspirerande och som en spark i baken när ni har lite problem med kusarna, för man är inte alltid lika stark och tålmodig som man borde vara!


Min prinsessa på gamla stallet


Lite fotografering!


Konvalicentpållen käkar gräs=)



RSS 2.0