Ömma muskler/leder eller mycket träningsvärk?

Hej på er. Sorry att jag har varit dålig på att uppdatera idag men det har varit lite turbolent så tänkte sätta mig ner och skriva något vettigt som jag tror många ryttare kan ha nytta av till sina hästar. Min häst exempelvis, tenderar att bli lite stel i musklerna ibland efter träning, vilket självklart hindrar träningen dagen efter eller dagen efter det. Funderar själv på att testa djävulsklorot från Dodson'n'Horrel. Beskrivning får ni här.

Bra för muskler och leder. OBS: STARKT anti-inflammatoriskt Vid atris med smärtor eller inflammation, vid olika typer av ledproblem (degeneration) eller förändringar i benvävnad, vilket orsakar inflammaton. I Tyskland (där man använder örten i mycket stor omfattning) har försök visat att de smärtlindrande och antiinflammatoriska egenskaperna hos djävulsklo är jämförbara med kortison och fenylbutazon, dock utan kända biverkingar. I Storbritannien har nyligen en ren örtprodukt, som innehåller djävulsklo, pilbark och andra örter, testats vid ett antal veterinärkliniker som ett alternativ till fenylbutazon.

  • Ges i fodret.Ska ej ges till dräktiga ston.

  • 1 kg hackad djävulsklorot räcker till en fullstor häst i 40-50 dagar.

  • Med örterna kan man se resultat efter cirka 7-14 dagar, men det varierar för varje individ. För smärtstimulerande effekt kan du se resultat efter ca 3-7 dagar.

Produkten finns i flytande och torkade örter i olika storlekar. Jag föredrar flytande då Foxie inte riktigt vill äta örterna:)

 

Ha det fint!

J


Dagens ridövning- Sitsen över hinder

Sitt fint – över hinder

Sitsen är A och O även i hoppning. Tränaren Lena Berggren Wenderyd gillar serier när man ska öva sitsen, för då kan hästen sköta sitt medan ryttaren koncentrerar sig på hur han eller hon sitter.

Tipstack till: Lena Berggren Wenderyd
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

– Jag tycker att sitsen är A och O om du ska kunna vara i balans och kunna inverka. Det är bra att rida serier när du ska öva sitsen. Kommer man in i serien och den är bekväm för hästen kan ryttaren slappna av lite och inte tänka så mycket på hästen - utan koncentrera sig på sitsen. Men det är viktigt att hitta avstånd som är bekväma för hästen så att den bara flyter igenom och ryttaren kan tänka på sig själv, säger Lena Berggren Wenderyd, B-tränare i hoppning, banbyggare och expert på mental träning.

Svikt i lederna
En bra hoppsits, alltså lätt sits, kännetecknas av balans och följsamhet. Det innebär jämn viktfördelning, svikt i fotled, knä och höft, blicken i ridriktningen och en följsam hand.
Ett vanligt sitsfel, som Lena bland annat ser när hon är på ponnytävling med sin dotter, är att man sitter för djupt i sadeln med för mycket vikt på sittbenen.
– Varför det är så vet jag inte, det är ingen trend att man lär ut att ryttare ska rida i lodrät sits mot hinder. Möjligen beror det på att ponnyn börjar bli för liten, överlivet kommer ju långt fram när man rider i lätt sits på en för liten häst. Kanske vill ryttaren trycka på hästen, eller så har man en het häst och rätar upp sig för att kunna hålla den. Effekten kan bli att sätet driver på när man egentligen vill minska tempot, funderar Lena. 
Ett annat vanligt fel är att ryttare går snett med i sprången. Det tror Lena beror på att man blir lite för ivrig och kastar sig fram eller att blicken är riktad nedåt i stället för framåt. 
– Då blir det gärna att man hamnar på sidan av hästen.
När Lena gör dagens övning med sina elever tittar hon på en sitsdel i taget. Skänkeln, blicken och så vidare, och ger feedback på en sak i sänder.


Bygg så här:
Använd åtta stöd, två plastblock och 10–12 bommar. Du behöver två koner. Hindren ska vara relativt låga.

Gör så här:
Värm upp som vanligt på marken. Hoppa något enkelhinder innan du börjar med övningen. Bygg det hindret där det passar.
Starta lågt för att känna att avstånden är bekväma för hästen, så att du inte behöver inverka så mycket. Det ska flyta på.
Ha fokus på olika delar av sitsen olika gånger.

Variationsmöjligheter
För att variera övningen kan man välja att antingen påverka hästen att landa i rätt galopp – och rätta galoppen om det blir fel, genom galoppombyte eller avbrott med ny fattning – eller att ryttaren ska välja varv utifrån den galopp hästen landar i.
– Vilket man väljer beror lite på nivå och ålder. För duktigare ryttare är det en viktig del att kunna påverka galoppen. Men för den på lägre nivå är det stort nog att kunna se vilken galopp man har och kunna agera från det, särskilt om man är tio år, säger Lena.
Efter tio gånger börjar det bli jobbigt för en normaltränad häst, övningen är styrketräning för hästen, så håll inte på för länge.
En annan variant av övningen är att hoppa serien, vända höger eller vänster enligt ovan, fortsätta  snett igenom och hoppa C-hindret i serien diagonalt, göra ett galoppombyte eller ett avbrott och därefter en ny fattning och så rida in i serien igen.  
Avsluta gärna med ett enkelhinder (det du värmde upp på till exempel) eller en kortare bana så att hästen får galoppera på något annat än en serie.

 

Syfte:
Sitsträning, samt styrka och självförtroende hos hästen.

Svårighetsgrad:

Medel.

Tänk på det här:
Öva sitsen ofta, och som här - med fokus på en del i taget. Hindren ska vara relativt låga i dagens övning, det viktiga är att öva sits och följsamhet. Men den här banan kan också användas om man vill känna på lite högre hinder. Då ska avstånden ut lite.
– Och tänk på att inte göra så många repetitioner då, säger Lena.



Lycka till:)
J

20/7-2012

Hej på er, skönt med lite fint väder igen huh?:) Idag blev det en långtur i skogen, hon va superduktig och jobbade på riktigt bra de gånger jag krävde arbete både i skritt trav och galopp. Man märker att hon utvecklas, vilket är så roligt:) Här kommer ett par bilder från idag!







Ha en fin dag:)
J

Johanna gillar

Hejsan folket! Tänkte ge er en "Johanna gillar", för jag hittade verkligen något jag föll för... Ni vet trots allt själva att jag lägger ut "Dagens ridövning" varje dag. Och gissa vad jag hittade? JO!- Hippson books. Dessa innehåller massa ridövningar och man kan köpa den bok man tycker verkar mest intressant och som ligger på den nivå du och din häst befinner er på, vare sig det gäller hoppning, dressyr eller markarbete. Jag SKA beställa Dressyr del 1 snart förhoppningsvis. Då jag redan älskar deras ridövningar kommer jag (antagligen, haha) avguda deras böcker. Klicka in här för att kolla in vilken som passar dig bäst:)

"Dressyr med Hippson - Del 1

Takt, Balans & Lösgjordhet. 24 gymnastiserande övningar - steg för steg.

En lösgjord häst är A och O i all ridning. Men vad är egentligen lösgjordhet? Varför är det så viktigt? Och hur får man en lösgjord häst? I den här boken får du svar på frågorna, och konkreta verktyg att lösgöra hästen med."



Den ska bli min! Kostar 179:- på Hippson
Hej så länge:)
J

Dagens ridövning- avslöjande serpentiner

Hejhå, såg precis att jag INTE hade lagt upp dagens ridövning.... SKÄMS på mig! Men här kommer den, en serpentinövning, man kan inte annat än älska dom? ;)

Svårighetsgrad: Medel | Bas

Serpentinerna avslöjar dig

Flacka serpentiner avslöjar dig – om du inte har hästen på bägge tyglarna vill säga. Anne-Carin Klinge delar med sig av en övning med fokus på eftergift och balans.

Tipstack till: Anne-Carin Klinge
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

– Jag är väldigt fixerad vid det här med lösgjordghet. Jag har ridit för Jan Schöneman i många år och han är väldigt duktig på lösgjordhet. Sedan har jag hittat egna vägar och sett vad som funkar för mig själv och för mina elever, säger veckans dressyrtränare Anne-Carin Klinge.
Hon är B-tränare i dressyr och arbetar på heltid med träningen. Plus att hon har en häst som debuterat GP i höstas, samt unghästar. Anne-Carin är också Agriaombud.

Stöd på båda tyglarna
För att få fram den där berömda lösgjordheten gillar Anne-Carin veckans övning.
– Den är avslöjande, man märker om man kan få hästen att stödja på båda tyglarna och man märker om hästen är eftergiven i båda sidorna. Om den är det driver den på jämnt i bak. Det är en ganska svår grej, överraskande många har problem med den här övningen. 
Många gör halvhalter fel, menar Anne-Carin.
– I stället för en uppsamling av energi så tappar man energi. Hästen backar av och slutar driva i bak, och då får man problem i omställningen. Det beror på att man inte har hästen framför skänkeln, man har inte fått in känslan för hur mycket man måste lösa det hela framåt.
Anne-Carin brukar tipsa om ett annat sätt att rida för att eleven ska få in känslan för hur en halvhalt ska kännas.
– Om du har en normal trav och rider fram ett par steg och sedan tar tillbaka till normal trav, då blir det en uppsamling av energi. Om du däremot har en normal trav och tar tillbaka utan energi har du ingen energi att samla upp.
Att rida halvhalter på det här sättet funkar bra för orutinerade ryttare som ska lära sig att benen ska hållas aktiva i en halvhalt. Det är också bra för unghästar.

– De lär sig rätt fort att benen ska fortsätta gå när man tar i dem.


Gör så här:
A. Rid serpentiner mellan långsidan och kvartslinjen. Rid i trav. Utgå från jämnhet. Det ska vara jämn takt, jämna bågar och ett jämnt tryck i handen. När du har det, lägg till en halvhalt eller ett försök till halvhalt. Ha hästen kvar på båda tyglarna genom hela serpentinen. För eftergiftens skull måste man hålla hästen  formad i innersidan, den ska vara formad efter serpentinen, även om man har den på bägge tyglarna.
– När man säget till ryttarna att göra den här övningen gör de ofta på tok för många serpentinbågar. Det kan räcka med en båge på en 40-bana och två bågar på en 60-bana.
Skritt är en svår gångart när det gäller denna övning, men om du har en häst som kommit en bit är den jättebra att göra i galopp.
– Men du bör ha ett visst mått av samling så att hästen kan bli lite kortare. Övningen riden i galopp hjälper hästen att förstå att den måste korta upp sig lite för att hålla balansen. 

B. Du kan rida framåt i varje båge och göra halvhalter i varje båge för att checka av. Lägga in volter i bågarna går också.

C. Om hästen börjar ”hacka”, avbryt och rid rakt ut. Öka lite för att känna att hästen kommer på båda tyglarna.

Syfte:
Att checka av hur eftergiven hästen är i sidorna och hur balanserad den är. Du kollar också hur liksidig du är som ryttare, och om du håller din vikt rätt.
– Det är bra att bli avslöjad som ryttare, för ibland är man inte medveten om hur sned eller olika stark man är i de olika varven, säger Anne-Carin.

Svårighetsgrad:

Bas till medel – det är olika problem som kommer fram för ryttare på olika nivåer, och övningen kan göras olika perfekt. Den funkar på alla nivåer av ryttare och hästar, men om du ska göra den på en treåring bör du vara ganska duktig som ryttare.

Tänk på det här:

Känn att du har hästen på bägge tyglarna. Det är viktigast. Hästen ska ligga jämnt. Om den börjar hacka, rid rakt ur och rid framåt, kanske ska du öka lite så att du känner att hästen kommer på båda tyglarna.agt

Jobba på, det ger garanterat resultat!
Ha en superbra kväll:)
Kram
J

Foderlådor som tar för stor plats? - Jag har en lösning åt er!

God kväll allihopa. Satt och kikade runt lite på IKEA och kom på att jag inte har tipsat er om ett par superbra foderlådor! De fodertunnorna man hade "förr" är så klumpiga och otympliga, tog stor plats och var kort och gott helt ofunktionella. När jag var uppe och hälsade på min ponny för några år sedan hade de en jättebra lösning för foder. De använde sorteringskärl från IKEA som man kunde ställa på varandra, två olika storlekar också. Jag använder den mindre för mineraler, helt outstanding då jag köper mineraler på säck. Min bästa vän som har eget stall införskaffade flera stycken av dessa, så alla i stallet kan ha var sin, tar så mycket mindre plats! LOVE IT! Smarta lösningar is da shiiiiet, ursäkta mitt språk;) DOCK säljer dom nu ut dessa supersmarta foderlådor och jag rekomenderar alla att springa till IKEA och köpa ett par till sitt foder innan de är ute ur sortimentet. Du kommer inte ångra detta vill jag lova!:)

Detta är den stora 60l
SORTERA Avfallskärl med lock IKEA Vikbart lock; kan öppnas då lådan är staplad.
Och detta är den lilla 37l
SORTERA Avfallskärl med lock IKEA Vikbart lock; kan öppnas då lådan är staplad.
Smart va? Jag är väldigt nöjd med dessa och kommer aldrig använda något annat:)
Kram på er
J

19/7-2012

Tjoho:)

Tänkte dra upp lite vad jag hittade på med min sessa idag. Egentligen vart det planerat att vi skulle jobba med lite bommar osv men det blev helt enkelt ett dressyrpass. Vi tränade på låg form, mycket skritt i början för att få henne mjuk och fin i kroppen. Hon var väldigt samarbetsvillig så vi fortsatte i samma anda och körde lite öppna på rakt spår i trav och fortsatte sedan med fattningar i vänstergaloppen. Fattningarna gick riktigt bra och hon har börjat sluta kasta med huvudet i galoppen vilket betyder att hon är stabilare och orkar mer (väldigt glad matte!:)). Vi tog såklart högergaloppen också vilket gick ännu bättre, där kan hon hålla formen mycket bättre och det är trots allt därför jag inte tränar lika mycket på den:) För övrigt är jag nöjd med min docka idag så i morgon ska vi ut en sväng i skogen och lufsa.

Ville också att mamma skulle fota lite idag, men som vanligt glömmer hon telefonen i BILEN! Men jaja, får ta det näsa gång istället :) Bjuder på denna bilden istället!



Ha det så länge:)
Kram
J

Johanna tipsar

hej på er i regnvädret:( Tänkte tipsa om en väldigt bra hästtidning som har lärorikt innehåll och är allmänt intressant läsning. Tidningen heter Eqipage (många har hört talas om den tror jag) och kan klickas hem här, kostar 349:- för ett helt år, alltså 8 nr. Detta är min absoluta favorithästtidning som jag tycker alla borde läsa. Bra och nyttiga övningar, reportage och artiklar.

butiken_header

Finns det fler hästtidningar som att rekomendera? - Säg till!


PS
(Glömde nämna här om dagen att om ni är intresserade av en kopia av mitt medryttaravtal för eget bruk så kommentera på bloggen, så kan jag skicka det via mejl)

Hej så länge:)
J

JAAAAAAAAAA! Glad chey!

Hej på er! Jag är superglad idag, för allt verkar gå åt rätt håll. Jag hittade en kanonbra medryttare som passar jättebra med hästen och är supernöjd, sedan fick jag besked om att jag har fått jobb! Jag är så glad nu, känns helt underbart!

Ska upp och rida en sväng på min pålle om en stund, är så glad nu så vet inte riktigt vad jag ska skriva x) Uppdaterar om något vettigt senare idag!:D

Puss på er!
J

I have a bridleissue....

Hej på er!

Som ni ser på rubriken så har jag ett problem. Jag kan verkligen inte hitta ett träns jag gillar med bra kvalité. Jag vet att det finns många på nätet, men jag vill hitta ett i butik, som man kan känna, klämma och titta på i verkligheten så att säga. Det jag söker är ett bra träns med bra kvalité, ett svart pullarträns. Jag får kika runt lite mer men just nu blir jag lite tjurig för jag inte hittar något x) Kanske jag bör satsa på att köpa ett där jag köpte mina sadlar? Det är ett alternativ, vi ska trots allt dit och byta/stoppa om mina sadlar snart. Jag älskar träns, att ha många, men nu är jag ute efter kvalité och som jag VERKLIGEN vill ha.

Har läst runt lite och många säger att Equipe, Dyon HG etc. är bra träns, men man vet ju inte säkert förrän man har känt och klämt på det lite. Jaja... Dagens I-landsproblem? haha:)

Måste säga att detta från Equippe var läckert!


Hej så länge!
J

WOALLA!

Hej på er alla glada! Efter 2 timmars skrubbande fick jag tillslut en väldigt ren transport (och en väldigt skitig Johanna;))

FÖRE




EFTER




Visst blev den fin?! Rekomenderar fasadtvätt varmt till alla er med egen trailer! En flaska kostar 20:- på biltema:)

Kram på er
J

Prylar....prylar och åter PRYLAR!

Hej och hopp, fin dag idag och ett kanonhumör på mig! Jag har fått lite horseware-mania... Jag älskar alla Rambo, Rhino, Amigo mfl. produkter! Har bland annat hittat detta täcker från Rhino, love it and want it!


Detta är Rhino Original Heavy med 370 g fyllning, många storlekat 1550:- här



Detta är ett Amigo Hero 6 lite Plus, avtagbar hals ingår, många storlekar, ingen fyllning, 730:- här


Detta är ett Ramo Original Medium, 200 g fyllning, 2000:- här

Dessa är några av mina nuvarande favoriter:)
Ha det bra så länge
kram
J

Dagens ridövning- Gymnastik!

God morgon på er, har precis vaknat och funderat ut vad jag skaa ge er som första inlägg idag. Och vad passar bättre än en "Dagans ridövning" som ni kan använda er av på ridpasset idag?  Har en bra övning för alla hoppälskare där ute, hoppas ni tycke rom den, enjoy!:)

Angelica Augustsson tipsar:
Gymnastik för både ryttare och häst

 

Gymnastikhoppning lär hästen att vänta in nästa hinder, samtidigt som ryttaren får chansen att koncentrera sig på sin egen sits. Landslagsryttaren Angelica Augustsson använder sig ofta av den här övningen, särskilt till de yngre hästarna.

Tipstack till: Angelica Augustsson
Text & foto: Ida Röök

Gymnastikhoppning är bra för både häst och ryttare, tycker Angelica. 
- När du ställer upp flera hinder på rad, med olika avstånd emellan, får hästen lära sig att vänta in nästa språng. Meningen är att den ska ta god tid på sig att ta sig an varje hinder, säger hon.
Hon börjar alltid med att värma upp hästen ordentligt. Angelica rider med lite längre tygel i alla gångarter, hon flyttar hästen undan för skänkeln, ökar och minskar tempot och rider mindre volter och även öppnor. Allt för att få hästen så smidig som möjligt.
- Hästen måste vara riktigt varm i kroppen inför den här typen av hoppning, säger hon.

Hitta flytet genom serien
Angelica tar sig an serien med inledande travbommar. När man rider på i trav är det enklare för hästen att komma rätt in och och det är lättare för ryttaren att vara helt stilla över de hinder som följer. Hästen får inte komma in för sakta i traven, men heller inte springa iväg in över bommarna.
Sedan gäller det att hitta ett bra tempo och en rytm som gör att hästen lite på egen hand tar sig igenom serien.
- Det gäller att hitta flytet som gör att du som ryttare kan tänka mer på din egen position i sadeln, säger Angelica.
För det är just det som är fördelen med gymnastikhoppning - att hästen flyter på och att ryttaren till stor del kan fokusera på sig själv över hindren.
- Inte minst är det viktigt att du blir stilla i överlivet, att du trampar ner hälen i stigbygeln, och att du fokuserar framåt och förbi serien med blicken. Hitta balansen, rytmen och sitt upp med kroppen, tipsar Angelica.

Låt inte hästen rusa iväg
Hon hoppar ofta den här typen av övning med de unga hästarna, men det är sällan hindren blir särskilt höga.
- Hinderhöjden varierar beroende på hur långt hästen har kommit i sin utbildning. Med de äldre hästarna kanske hindren hamnar på ungefär 1,30 i slutet, men det är viktigt att inte stressa med att höja upp dem för högt innan både ryttare och häst är redo för det.
Det finns en del fällor att hamna i på vägen genom serien. Bland annat kan det bli så att du som ryttare håller hästen för mycket i handen, eller att hästen springer iväg och rusar genom serien.
- Om hästen blir stark kan du korrigera den med handen. Försök sedan att få den lugn innan du rider an igen - men bli inte sittande och håll i tyglarna hela tiden utan ge eftergift också, instruerar Angelica.


OBS! Inled med tre travbommar med 1,20 meter emellan. Därefter 2,50 meter fram till ett kryss, 2,80 meter till nästa kryss, 6,50 meter till ett räcke, 7,00 meter till en oxer och till sist 10,50 meter fram till det avslutande räcket.

Ha en fin dag:)

Kram

J


Min trogna vän... Inget trassel!

God... natt? Blir ett sent sista inlägg idag. Kom och tänka på ett "måste-ha" i ryktlådan vilket är... Trumvirvel.... BABYOLJA! Det började med att jag inte ville använda massa pälsglans på min ponny som hade eksem. Då han var lite skorvig i man och svans så ville jag ha ett alternativ som mjukade upp med samtidigt gjorde svansen och manen lättutredd. Det är då man frågar sig vilka produkter (som inte är svindyra?!) som skulle passa bra, då går man in på babyavdelningen i affären, kanonbra produkter, parfymfria som är tillverkad för känslig hud. Jag testade babyoljan och har sedan dess aldrig varit utan den. Använder ALDRIG pälsglans längre, inte till min nuvarande häst heller. Luktar gudomligt, gör huden len, svansen/manen glansig och väldigt lätt att reda ut. Rekomenderar babyoljan till alla hästägare, tror inte ni blir besvikna. Jag kan vara utan babyolja lika lite som jag kan vara utan babywipes, haha:) Använder även Natusan babyschampoo till man, svans och pannlug. IM IN LOVE!

Så nästa gång ni behöver lite skötselprodukter, besök babyavdelningen vet ja:)




Godnatt
kram
J

Johanna tipsar

Gokväll på er:)

Tänkte tipsa om ett bra alternativ till transporttvätt. Fick tips om att man kunde använda fasadtvätt vilket är SUPERbilligt om man köper det på exempelvis biltema. Köpte även en pump så man kan spruta det på hela transporten och låta det verka innan man skrubbar och tvättar av det. Vi ska nämligen skura vår transport i morgon, så återkommer med resultatet före och efter tvätt, så får vi se om det var lika bra som det är sagt. Sedan har vi sådan tur att vi har en bil/vagntvätt väldigt nära stallet i Landvetter som har polettsystem, kanonbra och billigt:) Har ni några speciella tips till hur man får trailern ren och fin? Fasadtvätten vi köpte finns här.

Som sagt, återkommer mer i morgon. Ha en bra kväll:)



Kram
J

Dagens ridövning- motivera dig för galopparbete!

Hej på er, fortsätter i galoppandan ett tag till, hoppas ni får användning för den :)

Hitta motivationen för galopparbetet

En enkel övning på pappret – men en stor hjälp för ryttaren. Så beskriver tränaren Lena Berggren Wenderyd denna veckas ridövning.

Tipstack till: Lena Berggren Wenderyd
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

– Det här är en enkel uppställning – men den är jättebra när man jobbar med galoppen, för att motivera ryttaren. Det är lättare och roligare att göra meningsfullt arbete med lite bommar och hoppblock. Man ger sig själv och hästen uppgifter på bestämda platser, säger Lena Berggren Wenderyd, B-tränare i hoppning, banbyggare och expert på mental träning.
Dagens övning handlar om raka och böjda spår, om att träna ögat, känna avsprångspunkter och att få till en bra rytm.
– Det här är inte så jobbigt för hästen, men för ryttaren blir det lite grann som att rida på hinder, säger Lena.
Hennes ledord när hon tränar ryttare är balans, följsamhet, inverkan och förståelse. För hästarna gäller smidighet, styrka, uppmärksamhet och följsamhet för hjälperna.

Bygg så här:
Använd sex plastblock och tre bommar. Ställ upp tre cavalettibockar/hinder på rakt spår cirka 4–5 meter innanför långsidan med 18–19 meters avstånd emellan.

Gör så här:
1. Rid på en volt som blir kanske 15 meter i ett 20-ridhus och hoppa över hinder A i höger varv några gånger. Byt till vänster varv, byt volt och hoppa hinder C. Ha hästen formad runt innerskänkeln och i balans, den ska inte tränga in eller falla utåt i volten. Det här är lite ”ögonträning” för ryttaren.

– När man rider en häst som är bra i rytm och i balans är det lättare att avsprångspunkten kommer rätt. På en volt kan man dessutom använda sig av bågen för att få rätt avsprångspunkt, säger Lena.

2. Börja med att bestämma hur många galoppsprång du vill ha mellan hindren. Hoppa hinder A, sedan hinder B, sedan en volt och kom på B igen, och till sist C.
– Ha hästen i en rytmisk galopp både på rakt och på böjt spår. Ofta tränger hästen inåt i volten eller så ökar hästen efter varje hinder – och där är volten till för att stoppa upp och sätta tillbaka den i ordning, förklarar Lena.
Gör övningen i andra varvet också.

3. Lägg en volt mellan varje hinder. Det är särskilt bra om du har en häst som ökar farten mellan hindren. Om det går alldeles för fort kan du också bryta av till trav inne i volten.

4. Kom på alla tre hindren utan volter.
– Det ska vara samma tempo när man börjar och slutar, vilket kan vara svårt nog. Det kan vara jätteutmanande.

5. Galoppera på långsidan i höger varv. Gör en snäv sväng och vänd upp på hinder A, flytta hästen sidvärts mot spåret, gör ett galoppombyte eller avbrott och ny fattning vid mittenhindret, fortsätt på långsidan i vänster varv, vänd upp till vänster och hoppa hinder C. Flytta sidvärts mot långsidan igen, gör ett galoppombyte eller avbrott och fattning och så vidare.  
– Det här är lite tuffare – det blir en snäv sväng där det är viktigt att börja med att se, använd blicken och titta över axeln så att du sitter med i svängen och tar med dig hästen runt mellan skänklarna. Sidvärtsrörelsen i galopp och bytet är bra lösgörande övningar, men passar bäst för den lite mer utbildade hästen och ryttaren.

 

Syfte:
Inverkansövning i galopp som är lösgörande för hästen. Samspel mellan ryttare och häst.

Svårighetsgrad:
Bas till medel.

Tänk på det här:
Målet är balanserad och rytmisk galopp. Använd övningen som en del i det dagliga markarbetet i stället för att ”bara galoppera runt på volt och fyrkant”.




















Lycka till!
kram
J

 


Dagens ridövning- Få hästen att ta yttertygeln

Hejsan, här kommer dagens ridövning!


Få hästen att ta yttertygeln

När hästen inte tar yttertygeln är det för att den är oliksidig. Men ge inte upp - det finns bra övningar för att få hästen mer liksidig och villig att ta stöd på båda tyglarna!

Tipstack till: Anna Dufva
Text:
Hege Hellström
Illustration:
Linda Eriksson

- När hästen inte tar yttertygeln har det att göra med att den inte är rakriktad, det vill säga att den inte spårar, säger dressyrtränaren Anna Dufva.
När man frågar henne om en bra övning för att få bättre stöd på ytter kommer det blixtsnabbt:
- Öka och minska volten är ett bra sätt att få hästen på yttertygeln!
Men Anna Dufva har fler tricks att dela med sig av. Missa inte veckans super-övningar!

Gör så här:

A. Öka och minska volten
Att öka och minska volten är bra att göra från en 20-metersvolt. Minska successivt inåt. Låt det gärna ta tre till fyra varv innan du är inne på en 10-metersvolt. Var kvar där två till tre varv innan du börjar öka igen. Öka i en svag skänkelvikning undan för innerskänkeln. Här händer det ofta att hästen får lite bråttom ut. Om det händer, försök ta ett extra varv på det spåret du befinner dig på, till exempel 15 meter, innan du fortsätter utåt igen. Denna övning är bra att göra först i skritt och sedan i trav. Många hästar tycker att det här är väldigt jobbigt, så det är viktigt att inte hålla på för länge. Förslagsvis två gånger åt varje håll.

B. Förvänd öppna mot vägg
Rid förvänd öppna på långsidan. Det kan låta krångligt, men förvänd öppna är en helt vanlig öppna

- bara det att man rider åt "fel" håll. Kom ihåg vilken tygel som fungerar som ytter- och vilken som fungerar som innertygel; om hästen är ställd mot väggen är det tygeln som är mot mitten som är yttertygel.

Hästen får alltså huvudet ut mot väggen, vilket inte betyder att den ska slå i huvudet! Driv med innerskänkeln (men låt skänkeln ligga kvar i sitt läge), mot yttertygeln. Driv in hästen i yttertygeln, helt enkelt.

C. Skänkelvikning mot vägg
Rid som i "B" men rid skänkelvikning i stället för förvänd öppna. I skänkelvikning går både fram- och bakben åt sidan, vilket gör övningen mer lösgörande, men samtidit lite tuffare mot hästen. Flytta hästen för innerskänkeln mot väggen.

Syfte:
Att gymnastisera och stärka hästens svaga sida så att den blir mer liksidig.

Svårighetsgrad:
A: Lätt
B: LA-Msv
C: LA-Msv

Tänk på det här:
Dra inte bak innerskänkeln när du ska göra skänkelvikning!

Lämplig för unghästar?
För unghäst som kommit lite längre, var ffa försiktig med unghästen och håll inte på för länge el långa sträckor, variera med volter.

 

 

Lycka till!

J

 

 

 




Vad lägger ni i boxarna?

God förmiddag på er:) Tänkte återigen gå in på vad vi har i boxarna, jag har dragit upp halvpellets innan och det är något jag länge varit nöjd med. Dock har jag hittat ett ännu bättre alternativ för de som har hästar som kissar och blöter ner mycket i boxarna (som min häst?!) vilket är bränslepellets också kallat "spånpellets".

Spånpelletsen har större säckar, sväller fortare och är flera nyanser ljusare vilket vi alla gillar i ett stall. Det är jämförbart med spån fast dammar inte och är mycket lättare att mocka i. Jag skulle aldrig kunna gå tillbaka till torv (USH!) igen, det är mörkt, DYRT och ser allmänt ofrächt ut, i min mening i allafall. När man lägger första bädden med halmpellets/spånpellets så använder man mellan 10-15 säckar. Man ska helst göra bädden på sommaren när hästarna går ute så den hinner svälla ordentligt och lägga sig på plats. DU bör lägga någon slags kalk i botten för vätan. Sedan ska man helst inte byta bädden på 1-2 år, dock är det svårt om man tvättar hela stallet med högtryck på sommaren, ett tips är att ta bort allt från kanterna ca. 50-70 cm.

Spånpelletsen är också ett bra alternativ för transporten.

Jag gillar att det är superenkelt och mocka, hålla ordning och att det är ljust och fint. Halmpelletsen får 4/5 och spånpelltsen får 5/5. Sååå... Dags att byta underlag i boxen? - Prova halm/spånpellets!:)



Hej så länge!:)
J




Hiss och Diss

Dagens DISS: Rödlackat och syndigt, Dublins limited edition serie. Verkligen inte min smak någonstans. Tycker dom är väldigt skrikiga och inte ett dugg snygga? Kanske jag som har konstig smak... men nej! Dagens diss!







Dagens HISS! Kingslands nya kavajserie, denna med med Sverigedetaljer. Brukar vanligtvis inte gilla denna sortens kavaj, men jag kan inte annat än att gilla denna :$




Tjohej
J

Hur viktigt är hyreskontraktet?

Halloj i tråkvädret:)

Tänkte passa på att dra upp hyreskontrakt, både för medryttare, fodervärdar och stallplats. Brukar ni vara stenhårda på detta eller är det mestadels muntligt? Jag tycker det är oerhört viktigt med hyreskontrakt/avtal mellan stallvärd/medryttare/fodervärd för bådas säkerhet. För skulle något problem uppstå så kan man alltid se tillbaka på avtalet och ha svaren svart på vitt.

Jag har under förmiddagen suttit och skrivit ihop ett medryttaravtal, med hjälp av andras avtal och rekomendationer runt om på nätet och tror faktiskt jag fick med allt relevant. Hittade ett par stycken jag tog delar ifrån bland annat här och vissa delar här. Avtalet jag skrev innehåller bland annat uppgifter från ägare, häst och medryttare, regler att förhålla sig till, skyldigheter och rättigheter, hästens skick, hur länge avtalet gäller och när det startar samt underskrifter från båda parter, datum och ort. Det jag tänkte på var att inte vara specifik om "småsaker" utan det allra viktigaste. De delar som har mindre betydelse tycker jag om att hålla muntligt eller enligt överenskommelse. Så skriv kontrakt för allas säkerhet, mitt tips för idag! :)

 

Hej så länge!

Kram

J


16/7-2012 (glömde uppdatera igår)

Hej! Glömde uppdatera om ridningen igår så tänkte göra det idag istället:) Vi körde ett pass i manegen och tränade rätt mycket galopp bland annat med "fatta fattningen-övningen" som jag lade upp här om dagen. Den fungerade riktigt bra och jag tycker verkligen att ni bör testa den. Jag testade övningen både från skritt och trav, vi behöver träna mer från traven än från skritten, det är trots allt svårare.

Det var lite motigt från och till, men varje dag kan man trots allt inte ge allt. Hoppas på att nästa pass blir bättre. Idag blir det ingen ridning för Emelie (min nya medryttare) ska rida idag. Jag ska där emot på arbetsintervju så håll tummarna för mig!:) Ha en bra dag!



Kram
J

Dagens ridövning- testa din öppna!

Hej på er, här kommer dagens ridövning som testar din öppna. Då jag själv uppskattar att träna öppna/sluta så rekomenderar jag dig att testa denna! Enjoy:) (Hämtad från hippson.se)

Var öppen för att testa din öppna

Vi är många som sitter och rider själva en stor del av tiden. Hur ska man då veta vad som är rätt och fel? Tränaren Kerstin André bjuder på en bra övning där du själv kan kolla kvaliteten på öppnan.

Tipstack till: Kerstin André
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

Den här övningen är bra eftersom den ger ryttaren "betyg" på hur öppnan fungerar - när man inte rider för tränare. 
- Det är en bra kontrollövning. Hästen ska vara lika lätt i bägge sidorna, både i skänkelvikning och i öppna, säger Kerstin André som är A-tränare i dressyr.
Dessutom kan du använda övningen för att introducera den unga hästen för öppna.
Det vanligaste felet när man rider öppna är att man låter hästen bli förböjd i halsen och tappar bjudningen. 
- Kan du inte få hästen rak igen har den tappat sin yttersida. Kontrollera då och då att den kan bli rak. Om det är bra ska hästen varken protestera eller tappa rytmen när du växlar fram och tillbaka, säger Kerstin.

Gör så här: 
Rid på fyrkantsspåret i trav. Rid skänkelvikning längs långsidan, med framdelen innanför. När du och hästen klarar tvärningen - och det går lätt att trava med den tvärning du vill ha - gå över till öppna. Därefter växlar du mellan skänkelvikning och öppna längs långsidorna, så småningom även i andra varvet.
En skillnad mellan öppna och skänkelvikning är att bålen är böjd i öppna och rak i skänkelvikning.
- Man låter den forma sin insida som en båge i öppna. Men ändra inte tvärningen, det är lättare för hästen att en faktor redan är på plats, säger Kerstin. 
Om det går dåligt, gå tillbaka till skänkelvikning, som är en mindre ansträngande övning för hästen.

 

 

Syfte:
Att kontrollera att den öppna du rider är korrekt och att du när som helst kan gå in i och ur den.

Svårighetsgrad: 
Medel.

Tänk på det här: 
Förböj inte hästens hals, du ska fortfarande ha kontroll på yttersidan.






Lycka till!
J

15/7-2012

Halloj i regnvädret!

Hade världens tur att jag hann rida innan det blev ett sådant busväder ute. Red en långis i skogen idag och hon skötte sig jättebra, lugn och fin hela vägen, det vill säga en nöjd matte. Jag tror att hon trivs väldigt bra med att gå mycket, det gör att hon är lugnare speciellt när vi är ute i skogen:) Skrittade mest idag, men även lite trav och galopp. Galoppen var lite motig, men hon kan mycket väl ha träningsvärk efter veckans relativt intensiva pass i manegen med mycket galopp. Jag hoppas att hon fortsätter på samma bana, för det känns riktigt bra just nu :)




Ha en fortsatt bra dag
Kram
J

Johanna gillar- Rehalyt

Hej på er, hoppas ni har haft en bra förmiddag. Själv har jag sovit till halv elva ungefär? Sitter och kollar lite på tv, laddar för ett gott ridpass ut i skogen om ett par timmar men först tänkte jag ge er dagens "Johanna gillar", som handlar om en ny produkt jag testat... REHALYT!

Rehalyt är elektrolyter från Biofarmab horsecare (eclipse) och är en saltersättning som innehåller glycin, kelaterad- kalcium och -magnesium. Den återställer saltbalansen i kroppen hos hästen i samband med svettning.

Snabb fakta:
  • Speciellt framtagen för hästar.
  • Innehåller glycin för maximalt saltupptag
  • Kelaterad = proteinbunden magnesium och kalcium med dokumenterad hög biotillgänglighet.
  • Innehåller inga dopingsubstanser.
  • Koncentrerad saltersättning - inga fyllnadsmedel.
  • Minimalt sockerinnehåll, endast vad som krävs för maximalt saltupptag.
  • Samtliga ingredienser är av livsmedelskvalitet.

 

OBS! När hästen får Rehalyt skall den ha fri tillgång till vatten. Då A och D3 vitamin lagras i kroppen bör man ej ge flera preparat som innehåller dessa vitaminer samtidigt.

 

Så, men tanke på att Foxie svettas floder när hon tränas osv, ville jag testa denna för att se om det fungerar. Jag återkommer igen om några veckor när jag ser mer effekt. Har också läst om denna produkten och mpnga är väldigt nöjda. Du hittar RehaLyt här för 169:- för 1.5 kg. Produkten finns också i portionspåsar:)

 

Ha det bra sålänge:)

Kram

J



Dagens ridövning- spårar din häst?

God morgon på er, här kommer dagens ridövning, passar väldigt bra just nu då Foxie själv gärna vill spåra ibland... Enjoy:) (från Hippson.se)

Lär dig att söka hästens bakben

Spårar hästen verkligen? Det är inte det lättaste att känna. Veckans övning ger bättre känsla för var hästen har sina bakben.

Tipstack till: Suvi Räsänen
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

- Att hästen spårar är faktiskt ovanligt. Och ofta är det ryttaren som omedvetet flyttar hästen.
Det säger hippologen, ridläraren och dressyrtränaren Suvi Räsänen. Med hennes övning får ryttaren en känsla för när hästen går med bakdelen ut från spåret, när den går med baken in från spåret och när hästen spårar.
Ett vanligt fel är att man är på för mycket med innerskänkeln utan att möta upp med ytterskänkeln, vilket gör att hästen går på dubbla spår.
- Problemet kan vara att så många ridlärare pratar om innerskänkel och yttertygel, men glömmer att nämna ytterskänkeln, säger Suvi.
Se upp under övningen så att det är du som flyttar hästen medvetet. Hästens bakdel får inte bara "slira iväg".

Gör så här: 
Rid en åttvolt som skissen visar. Du kan rida i skritt eller trav, alternativt i galopp med enkla byten eller vanliga byten. 
På den slutna delen av volt A, flytta hästen undan innerskänkeln. På den slutna delen av volt B, rid med tagen bakdel.
När du rider undan för innerskänkeln - led in framdelen lite först och flytta sedan ut bakdelen, det är ett knep för att behålla böjningen. Ett vanligt fel är att ryttarna rider hästen för rak i den här övningen. 
När du rider med tagen bakdel, glöm inte innerskänkeln. Om du glömmer den finns risk att hästen minskar volten.
Observera att du måste byta varv ibland eftersom du gör olika rörelser i olika varv. Det är ju lätt att tro att man ändå byter varv när man går på åttvolt, men här måste du alltså aktivt spegelvända övningen då och då.

 

Syfte: 
Att hitta hur det känns när hästen spårar. Att bli medveten om att man måste rida med båda skänklarna.

Svårighetsgrad: 
Medel.

Tänk på det här:
Rid med båda skänklarna, i båda varven. Det gäller att bibehålla voltspår och böjning, annars är det lätt att hästen glider ut med bakdelen.





Ha en fin dag!
J

Dagens ridövning- galopp

God kväll, tyckte denna övningen passade kanon idag med tanke på att jag och Foxie kämpar mycket med galoppen. Övningen är hämtad från Hippson.se

Bredda registret i hoppgaloppen

Denna veckas bomövning kan kännas omöjlig i början - men det går att få till det. Och rackarns vad roligt det är då! Plus att övningen är toppen för att lära känna registret i hästens galopp.

Tipstack till: E-G Haking
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

Det gäller att lära sig att kontrollera hästens galopp i hoppning. En superövning för att få koll på registret är den här bomövningen. Extra bra är att hästarna tycker att den är superkul (liksom människorna, kan Hippsons testryttare intyga). Ett annat plus är att ryttaren måste lära sig att använda hjälperna aktivt. 
E-G Haking, B-tränare i hoppning, använder sig ofta av den här övningen på sina träningar. 
- Jag gillar den eftersom ryttaren måste planera vägen, tänka och rida med skänkeln. Och både ytter och inner skänkel måste vara aktiv. Övningen är jätterolig för hästarna och det är bra för ryttaren att ha en enkel sak att ta till för att väcka sin häst. 
När hästarna vet vad det är frågan om börjar de att hjälpa ryttarna, säger E-G. 
- Så man får lite gratis!

Gör så här: 
Bygg: Det ska vara 7,5 meter mellan bommarnas innerkant. Bommarna ska vara ordentligt vinklade på böjt spår. Innerkanten av bommarna ska ligga på sockerbitar eller liknande.

1. Kom på tre språng mellan bommarna: Lägg bommarna på lägsta höjden. Kom i galopp. Det ska vara tre lika stora galoppsprång mellan bommarna.

2. Fyra språng: Rid därefter i en större båge mellan bommarna. Jobba med innerskänkeln för att få plats med fyra galoppsprång.
- När du ska rida på fyra måste du planera vägen för att rida en större båge. Ha ställningen kvar på innertygeln men reglera balans och steglängd på ytter. Om du inte har en stadig inverkan glider ni lätt utanför sista bommen, tipsar E-G.

3. Två språng: Skär sedan av linjen så att du får plats med två galoppsprång mellan bommarna. 
Var noga med att ha en aktiv innerskänkel före kurvan och att vända för ytterskänkeln. När du kommit över sista bommen, håll emot med inneskänkeln så att hästen inte kastar sig inåt.
- Mellan bommarna, använd ytterskänkeln för att rätta framåt. Det är precis så skänklarna ska användas om det är optimalt. Ytterskänkeln ska rätta framåt och innesrskänkeln ska forma, säger E-G.

4. Växla: Rulla sedan på i galopp och växla mellan två, tre och fyra galoppsprång.

 

Syfte:
Att ryttaren ska lära sig att kontrollera galoppen och få en känsla för hur han eller hon ska använda hjälperna.

 

Svårighetsgrad:
Medel. Om du vill göra den lättare, växla mellan tre och två.

 

Tänk på det här:
Jobba med skänklarna. Tänk på vägen, planera.


Pimpa utrustningen!

Hej på er!

Jag var inne och kollade runt lite på horze.se som är en av mina favoritsidor gällade hästprylar. Man hittar alltid fina saker till rimliga priser enligt min åsikt:) Något jag märkte när jag var inne idag var att man kan brodera på både schabrak, täcken mm vilket jag tycker är superroligt! Istället för att ha vanliga schabrak så kan man göra dom mer personliga!

Jag ska bland annat beställa detta enkla schabraket med guldbrodyr "Foxie Princess" på vänstersidan! Love it!


Men som jag sa kan du också beställa täcken med brodyr, vilket är roligt om man ska iväg och träna eller tävla. Jag menar... Matchane outfit pimpade med text, vem vill inte ha det?! Min tanke är att jag ska införskaffa en "iväg-outfit" till foxie i framtiden som endast består av new market- prylar, dom är ju så fina och passar som en smäck på min pärla:)

Såå... PIMPA utrustningen och stick ut!

Looove
J

Johanna tipsar - Supplement solutions

Hej på er!:)

Tänkte tipsa om en mycket bra engelsk hemsida där du beställer hem tillskott till din häst från bland annat verm-x (maskmedel), Dodson'n'Horrel, Horse First, equimins, effol, mfl. Allt är till reducerat pris, men tanke på att man höjer priset i Sverige. Jag rekomenderar verkligen denna hemsida, frakten är inte dyr och det är lätt och beställa plus att de är snabba på att svara på frågor via mejl om man undrar någonting.

Så in och kika, här finns allt för din häst!:)


RSS 2.0