Foxie på nya stallet<3

Hej hopp, förlåt att jag inte har uppdaterat på några dagar men jag hinner varken med det ena eller det andra nu! Flytt för Tessie, Foxie och oss själva tar upp väldigt mycket tid nu och jag ska inte ens nämna skolan. Nu är mitt hjärta på plats och jag trodde att hon skulle vara stressad och nervös de första dagarna MEN hon är som en filbunke, trivs som fisken i vattnet både inne i boxen och ute i hagen med Madicken (Sofis 7-månaders föl). Så himla skönt när hästarna trivs om inte annat trivs både jag kusinen och morsorna hur bra som helst!

Igår och idag blev det ridning, ute en sväng igår + lite paddock och bara paddock idag. Jag testade stångbettet på henne igår och hackamoret idag. Funkade relativt bra med hacket, lite ovant för oss båda men det ska nog lösa sig också!

Till helgen ska Fossen och jag testträna för den nya tränaren jag hittat, ska bli väldigt spännande! Sedan ska hon få massage av Sara i början av nästa vecka, detta känns så himla bra. Jag är väldigt lycklig just nu!

Ha en jättebra kväll!
Kram på er

Tessie till Göteborg!

Dagen började tidigt med frulle och sista packningen. När klockan var 8 och när vi skulle lasta insåg vi att det nu är sommartid och klockan var 9! Man blir frustrerad när saker som att glömma ställa fram klockan sker, men aja.. Vi åkte sedan bort till stallet och lastade Tessie, hon vandrade på transporten bra och sedan bar vi iväg. En väääldigt lång resa har det vart och jag är helt slut! I morgon ska vi nog ta upp Foxie också till nya stallet, nu orkar jag inte skriva mer, ha en bra kväll!
Kram på er<3

Transporter

Hej allihopa, det var ett par dagar sedan jag updaterade sist!

Nu när vi själva är ute och åker en lång väg med våran transport vill jag passa på att prata om just hästtrailers! Lånar ni? Har ni egen, vilken i så fall? Använder ni boggie eller enkelaxlad, kanske lastbil? Personligen har jag en boggietrailer med märket Humbaur Pegasus Plus, jag är väldigt nöjd med den. Vi har kört den fram-och-tillbaka till stockholm, nu till Öland och hem + en massa andra småresor, har aldrig krånglat för fem öre. Förutom bom bak finns det också dörrar (som på Boj) och plastmatta på mellanväggen. Det finns många åsikter som "plastvägg" som mellanvägg. Personligen tycker jag det är bra att hästen kan stå bredare med benen om dem vill det:) Människorna vi köpte transporten från hade själv importerat den från Tyskland. Den ligger som en smäck på vägen och får köras i 120 km/h på auotobahn i Tyskland. Tyvärr har jag ingen bild på trailern, men det kommer någon dag:)
Andra trailers som jag gillar är bland annat Boj och Umesläpens trailers och lastbilar.

Snabb update! Ha en bra dag:)
Kram

Öland nästa!

Hallå på er:)

På fredag åker vi till Öland för att hälsa på min syster med familj och speciellt, hämta kusinens häst Tessie och köra hem henne (och kusinen) till Göteborg där den nya stallplatsen väntar på henne! Det ska bli så himla roligt att få hit kusinen och hennes häst. På söndag kör vi hem och på tis/ons åker Foxie upp till det nya stallet. Jag bara längtar efter långa turer i den fina skogen och roliga ridpass i paddocken med kussen. Vi har hela vårt liv hållt på med hästar, vi var alltid i stallet tillsammans när vi var små men har aldrig haft chansen att ha våra egna hästar i samma stall och göra en massa roliga saker. Nu är det ändrig på det och jag är superglad, hur många får chansen att två stallplatser är lediga och BÅDA får ett ja? Det är bara menat så:D

Förhoppningsvis får vi också ett ridhus med 3 min skrittväg som vi kan träna i hur mycket vi vill under vintern. Då jag aldrig har haft tillgång till ridhus under alla mina 14 år med hästar ska det bli fenomenalt att kunna hålla hästarna i trim under vintern:) Kommer uppdatera mer under "resans" gång och bilder kommer komma upp på våra helt underbara hästar!

Här har ni en bild på Comtesse (Tessie) med matte Jelik (min kusin)


Klinikbesök & Horsemanship

Hej alla läsare!

Dagen har vart otroligt lång, gick upp klockan sex för att fara iväg och träna på gymet. När jag satt och kollade på tv:n efter träningen ringde min bästa vän och berättade att hästen var halt och frågade om jag kunde följa med till kliniken. Självklart följde jag med henne och tog ledigt resten av dagen. Det gick "så bra som det kunde" på kliniken men min väns häst får stanna över natten för uppsikt. Nu var klockan halv fem när vi bar oss hemåt till stallet och jag var dötrött rent ut sagt! Men det var bara att bita i det sura äpplet och hålla sig vaken med spränghuvudvärken.

Efter en prommenad med hundarna, som för övrigt träffade en hundkompis, var det dags att fixa boxen och pyssla lite. Självfallet var hästen toklerig, det var bara att sätta igång att borsta;) Idag så gjorde vi horsemanship och hon var otroligt duktig! Nu börjar skänkelvikningen fungera från marken och jag blev grymt glad när jag ser framstegen hos henne! För skoj skull började jag att öva in spansk skritt med mitt hjärta, hon förstod inte alls vad jag ville i början. Efter en stund fick jag in knycken på hur jag skulle göra för att hon skulle förstå. Än så länge kan hon alltså lyfta upp benet på kommando när jag "kittlar" spöt mot kotorna, duktig skrutt!:D I slutet av sommaren ska ni se att Foxie kan gå i riktig spansk skritt! Vänta bara;) För att avsluta gick vi över, emellan och bredvid bommar för ren övning, klarade hon galant:)

Hoppas ni har haft en bra dag!
Kram på er:)

Bett- en ren konst!

Hej på er igen:)

Idag blev det först mys och borstning i stallet på mitt lilla hjärta sedan gav vi oss ut i paddocken och tog fram ett par bommar för dagens övning. När jag hade lagt fram bommarna så gick vi över dom ett par gånger från marken och hon gick över som om hon aldrig gjort något annat i hela sitt liv, inte speciellt mycket tvekan som det vanligtvis brukar vara utan hon vandrade på fint och smidigt. För att värma upp kroppen lite inför träningspasset så red vi ut en sväng i skogen och klättrade lite, hon var relativt lugn i början med ökade takten allt efter som (illa nog, haha). När vi kom tillbaka hem till stallet började träningspasset och vi började med dressyr, lite låg form och stora rörelser som omväxling. Då jag inte har haft tränare på länge som tjatar på mig var jag tvungen att idag verkligen känna hur kroppen kändes, vilken benställning jag hade, om axlarna och nacken var avslappnade, blicken och hur jag satt i sadeln, det är redigt jobbigt att kolla igenom sådant själv! Det är så mycket lättare när man har någon på marken som kan säga vad som ska göra. Jag märkte tydligt på hela hästen när jag fick rätt position på kroppen och mina händer. För att avsluta så lät jag henne trava över bommarna vi hade lagt fram i början av passet och hon travade över dom hur fint som helst! För övrigt är jag mycket nöjd med både hennes och min insats idag, vi arbetade verkligen tillsammans!

För att komma fram till dagens "ämne" så vill jag fråga lite grand om era vanor vad det gäller bett. Använder ni samma bett hela tiden? Byter ni varje dag? Har ni bettlöst? Väldigt skarpt? Min personliga åsikt vad det gäller bett är att INTE köpa bett "som andra har" eller så "skarpt" som möjligt för att få hästen att böja på sitt huvud. Allt detta med bett talas det om varje dag, om vad man ska använda och vad man inte ska använda, blir man inte lite virrig av alla dessa åsikter om det ena eller det andra bettet? Mitt råd till er är att så länge som möjligt alltid hålla er till vanligt tränsbett (tredelat eller stång). För mig spelar det ingen roll om det är "Apple mouth bit", mässing eller vanligt rostfritt stål i ditt bett, dock ska du tänka på storleken och tjockleken. Många använder både för stora och för tjocka bett till sina hästar vilket i många fall orsakar tandproblem hos hästen då det egentligen inte får plats i munnen. Sedan är det många som har "starka" hästar och försöker lösa sitt problem genom att byta till ett skarpare bett med hävstångsfunktion vilket ofta brukar sluta med en starkare häst som "knäcker av nacken" och jobbar emot dig istället för med dig, det är väl ingen hästägare som vill ha det så? Det allra viktigaste är att se vad just DIN häst trivs med, ett bett som fungerar på din kompis häst kanske inte fungerar alls på DIN häst.

Som "vardagsbett" tycker jag att ma borde använda ett vanligt tredelat tränsbett för de passar de flesta hästar och det är snällt för munnen (om man inte sitter och sliter och drar i det!)



Jag har alla dessa tre bett och byter med under veckan. Foxie gillar mässningsbettet väldigt mycket, salivproduktionen blir högre och hon tuggar mer. Äppelbettet är hon väldigt tillfreds med och det fungerar väldigt bra även det. Det vanliga rostfria har jag både med fasta ringar och "lösa ringar", ett bra bett att börja med om man har ny häst etc.

Stångbettet är ett skonsamt bett för hästens mun och jag rekomenderar det till alla som har hästar. Jag har haft stångbett på alla mina hästar, dock fungerade det bättre på ponnyerna än vad det gör på Foxie. Rekomenderar starkt!


Dessa två varianterna har fungerat bäst på mina hästar (också med fasta ringar!). Även här byter vi mellan olika material och "former" för att vara så snäll mot munnen som möjligt.

Hackamore tycker jag är ett bra kompliment för att kunna rida utan bett med mindre hjälper från handen och mer arbete med sitsen. Många hästar fungerar kanon på hackamore, andra inte. Vad som är viktigt är att man inte sitter och drar och använder hackamoret som en genväg för att få hästen att kröka på huvudet!:)

Detta hackamoret från MyOne ska jag inhandla i slutet av månaden då Foxie fungerar bra på hacket och behöver lite "vila" från bettet:)

Pelham har jag flera olika åsikter om. Jag har personligen aldrig ridit med det då jag alltid tyckt att skarpa bett som dessa är genvägar i ridningen och får ofta inte en god effekt på din ridning när man senare byter till ett mildare tränsbett. Dock tycker jag att pelham är ett bra sätt att lära sig att rida med två tyglar om man ska upp på högre nivå där kandar är ett "måste". Tycker inte att man borde rida pelham med delta utan med två tyglar för att minska risken att du drar i hävstången hela tiden när det inte behövs:) En sak som jag tycker är viktigt när du letar pelham är att välja ett som INTE är för tjockt. Gummipelham är ofta väldigt tjocka, så unvik dessa! Ska du köpa ett palham, tänk också på att helst köpa ett rakt, som jag sa tidigare är det mildare och skonsammare för hästens mun, tredelat fungerar också bra.




Det sista pelhambettet här är ett "special", det är dynamiskt och dyrare än de andra:)

Hoppas du är lite mer "bettklok" nu, vi har fortfarande mycket att lära. Men kom ihåg, genvägar är senvägar! :)





Nu börjar packningen!

Godkväll, nu kommer det en snabb update vad som har hänt i dag:)

Foxie var faktiskt hyfsat ren idag när jag tog in henne, dock blev det mycket borstning endå då jag ääälskar att pyssla!! Lite massage med liniment och en massa ryktning, hon slappnade av bättre och bättre och jag börjar känna att spänningarna i bogen börjar släppa sakta men säkert. Efter allt pyssel så red vi ut en långis i skogen och bara slappade, jätterskönt i det helt underbara vädret! När vi kom tillbaka till stallet fick hon gå ut i hagen och jag satte mig i sadelkammaren och smörjde tre av mina träns. Det blev helrengöring, jag tog isär tränsen, tvålade + torkade av och smörjde med läderbalsam efteråt. Alla träns var skinande rena rent ut sagt!

Nu när flyttningen närmar sig börjar jag plocka ut det som ska upp till det nya stallet. Schabrak, lite tömkörningsgrejer och annat lull-lull fick ta plats i bilen. Allt detta ska lämnas till det nya stallet i morgon innan vi åker till "gamla" stallet:) Ska bli roligt att börja inviga min nya plats! hihi. Ja just det! Jag började med att fylla Foxies NYA box idag med halmpellets. Först kalkade jag och sedan la jag på halmpellets och vattnade hela bädden. Tessie's bädd hade blivit jättefin under veckan som var och hade fluffat till sig mer än vad jag kunde ana! 6 säckar (som vi la in till Tessie) hade svällt upp till minst 10 cm bädd! Blev totalchockad. Jag är så peppad inför flytten att jag nästan kryper ur skinnet, längtar! Det kommer komma många nya bilder från ridning, tömkörning, skogsturer och allt ni kan tänka er när jag har flyttat.

Ha en kanonbra kväll allihopa
Kram på er!








Inte långt kvar nu!

God kväll på er.

Tiden går bara så himla snabbt! Nästa fredag ska jag och mamma åka och hälsa på min äldsta syster och hennes familj och sedan tar vi med oss kusinens häst (och kusinen.. haha) hem till Göteborg. Tessie blir den av våra två pållar som kommer till stallet först och Foxie kommer några dagar efter bara. Det ska bli så himla roligt! Rida långa turer i skogen, tömköra, träna dressyr, hoppning och horsemanship:D

Min skrutt var väääldigt lerig idag, som hon i och för sig är varje dag under lerperioden. Pappa körde upp mig idag så det blev bara lite fixande med mockning och borstning. Snabb update, blir mer i morgon, ha det fint! :)


Liniment gör verkligen sitt

God kväll, snart är det Grey's anatomy på tv och jag ska göra mitt sista inlägg för idag!

Idag försökte jag massera upp den lite tröga och stela h.bogen med hjälp av liniment och cirkelrörelser över hela bogpartiet. I början var hon spänd och bet lite i luften för att visa obehaf, jag fortsatte och den värsta spänningen släppte, hon började jäspa och tugga nöjt. Man känner verkligen hur värmen ökade i musklerna och att hon slappnade av. Jag fortsatte sedan ner mot bringan (rikligt med liniment) och uppåt mot halsen och nacken. Säger bara en sak: Seriejäspningar! Jag såg att hela hästen bara sjönk ihop och slappnade av, massage är helt grymt!

Sedan vill jag bara nämna att bootsen åkte av idag! Nu när det är lera ute i hagen trivs mugg riktigt bra under varma och fuktiga boots. Det var lättare än vad jag trodde at få av dom (jag har ju sådana utan karborre!:). Efter en mysig borststund och massage red Tinne och jag ut en sväng i mörkret. Hästarna var nöjda när vi kom tillbaka och även matte!:) Inte mycket mer har hänt idag, ha en jättebra kväll!

Massage

Hej hopp, hoppas ni har haft en bra dag i det fina vädret!

Nu efter vintern är hästarna väldigt stela på grund av alla all is och kylan. Vi som inte har ridhus har inte chansen att hålla träningen under vintern på samma sätt som de i ridhus. Jag har aldrig stått i ett stall med tillgång till denna lyx att kunna rida inne, har i hela mitt liv ridit ute året runt. Men tillbaka till stelheten. Min lilla docka har blivit VÄLDIGT stel i sina bogar, speciellt h.bog och även v.bak. Jag försöker massera så ofta jag hinner men jag tycker inte att bara massagen med händerna får tillräcklig inverkan (när man inte är hästmassös är det inte bra om man trycker för hårt när man inte vet att man gör rätt). Nu för att komma till saken. För att mjuka upp hennes stela muskler har jag kommit på en bra plan, enligt mig:)

  • Massage med liniment för att öka värmen
  • Massage med ir-apparat (värmen går djupare in och hjälper stela och ömma muskler) ca. 3 ggr i veckan innan träning.
  • Lååång framridning, gärna i skog och mark.
  • Öppna/sluta på RAKA spår, mycket serpentinbågar, liiite sidvärtes och andra lösgörande och stärkande övningar. Här gäller det att bygga upp självförtroendet igen och bortse motgångarna som stelheten byggde upp.
  • Omväxling med att rida utan bett för att slippa all "stumhet" och "motstånd" i munnen som lätt kan uppstå av stelheten.
  • Besök av en Equiterapeut för att få bort alla muskelspänningar som sätter stopp för henne att utföra ett bra och harmoniskt arbete.
Har ni några bra tips? Säg gärna till:)
Ha en fortsatt bra dag, kram på er!

Lädervård

God förmiddag, mår ni lika bra som jag idag? Underbart väder och våren närmar sig!

Dagens inlägg kommer handla om hur vi söter vårt läder, hur ofta och varför. Jag har varit runt och läst lite på nätet om flera metoder för att hålla sitt läder mjukt, fint och smidigt. Den vanliga visan är att man tar någon sorts lädertvål, torkar av och sedan ett läderbalsam, tro mig, jag gör så också. Dock gör jag inte detta med nya läderprudukter som ex min nya dressyrsadel. Jag köpte den i höstas och har inte gjort rent den med sadeltvål en enda gång. Grejen med nytt läder är att den tappar färgen om man börjar tvåla in den direkt, därför bör man (om man vill att lädret ska hålla länge) bara använda läderbalsam/olja/fett den första tiden.

För att förhindra att ditt läder ska torka ut och minska slitaget och torrröta (lädret bli spröda och torkar ut) ska du göra två saker: Tvätta och smörja. Om du har ytlig smuts på ditt läder som sand, lera etc. räcker det med att skölja av med vatten då det inte är skadligt för lädret, se bara till att vattnet inte är för varmt, ljummet fungerar perfekt. Är smutsen mer ingrodd krävs det en mer grundlig rengöring och till detta krävs glycerintvål. Även Glycerintvålen mjukar upp lädret en aning.

Jag använder mig av Stübben glycerintvål, löddrar bra och ger lädret en bra yta!

Gör såhär:
  1. Skölj av "lös smuts" med ljummet vatten (detta minskar risken för repor när du senare använder tvålen)
  2. Ta fram en disksvamp, använd den mjuka sidan.
  3. Blöt svampen och se till att du får till rikligt med lödder.
  4. Tvätta sedan lädret grundligt med svampen.
  5. Är lädret fuktigt innan du börjar tvätta det så blir resultatet bättre och du får bort all smuts.
  6. Allt lödder och smuts sköljer du till sist av med ljummet vatten!
LÄDEROLJA
När man är klar med rengöringen ska man smörja lädret och här kan du använda sig av två sorter: Läderbalsam eller olja. Om du använder dig av olja så ska den vara animalisk, då de lierar sig bäst med lädret. Du kan använda dig av lanolin (ullfett med vatten, köps på apoteket). När du applicerar olja ska det vara i en liten mängd, flera gånger. Man ska EJ dränka sina läderartiklar i olja! Gör du detta rätt ska du inte behöva olja in dina läderprylar mer än en gång/år.

Gör såhär:
  1. Olja in lädret, flera gånger (med en dags mellanrum)
  2. När du oljar in lädret första gånger bör lädret vara fuktigt (porerna i lädret är öppna då och oljan tränger sig in bättre)
  3. Använder du dig av lanolin: Värm upp oljan en aning innan, då tränger sig oljan in lättare i lädret.
LÄDERBALSAM
När du köper ett läderbalsam bör det vara baserat på lanolin och bivax. Exempel på detta är bland annat Effax och Läder-skinnfix (som jag själv använder).

  1. Lägg balsamet på en svamp.
  2. Arbeta in balsamet i lädret.
  3. Torka av överflödigt fett.


Den skillnad som finns på olja och balsam är att oljan går in i lädret. Lanolinet i balsamet har en liknande effekt men bivaxet i balsamet ger lädret en skyddande hinna mot slitage som samtidigt andas. Man smörjer sina läderartiklar efter behov.

Lycka till och hoppas ni i fortsättningen ger era läderprudukter det som behövs för en lång hållbarhet!

Studiedag = Skogstur i dagsljus!

Hejhopp kära läsare!

Som ni kanske märkte på rubriken så har jag studiedag idag och en go uteritt i skogen stod på schemat. När jag kom till stallet med Tinne så stod min söta lilla häst i hagen och GISSA om hon var ren? Nää, tror inte det. Foxie var klädd med blöt lera, hela täcket var brunt.. Det var bara att ta fram slangen, spola av ben, svans och täcke och bege sig in i stallet och ta fram lerborsten. Efter många om och men blev hon faktiskt helt ler- och dammfri (man lär sig hur man ska få rent sin häst efter 5 år som tur är). Trots att det är jobbigt när hästen är skitig, gillar jag en då att stå och borsta, rykta och putsa på henne. Ryktningen ser jag nästan lite som massage då det blir 300 rykt/sida... En vana jag har ^^.

När vi var klara med borstningen red jag ut en tur med Tinne och Foxie skötte sig jättebra. Lite småhalt i skogen så Tinne och Kai fick vända efter ett tag men Foxie och jag fortsatte en längre tur. När vi kom tillbaka fick hon på sig det "nytvättade" täcket och fick med basta gå ut till kompisarna i hagen :) En nöjd Foss.

Ha en bra dag, kram

Flytten närmar sig...

Hej på er:)

Idag blev det ett besök på Börjes för att inhandla lite halmpellets, saltstenshållare och diverse krokar. Flytten till det nya stallet börjar närma sig och det är sååå roligt att inhandla nya saker redan nu! Mamma, moster och jag åkte till det nya stallet och kalkade + ströade upp boxen med nytt och fräsht halmpellets. Nu blir nog kusinen glad :) Jag får själv börja tänka på packningen med alla mina grejer och organisera! Om 2 veckor åker vi till Öland och då blir det till att hjälpa kusinen att packa alla sina hästgrejer, förbereda Tessie och åka med hela packet till Göteborg, jag längtar så!

Det nya stallet har världens bästa ridvägar "man är på rätt sida av vägen" om man ska säga så. Boxarna är 12 kvadratmeter stora och härliga skogshagar! Jag tror att kussen och jag kommer stortrivas! Känns helt overkligt att vi äntligen ska få ha våra hästar i samma stall:D Kan fas*n inte uttrycka min glädje!!

Min lilla princessa mådde mycket bra idag. Vi gjorde rent där inken hade suttit och la på pencilinsalva och bar oss ut på en skogssväng. Foxie var relativt lugn i början men farten ökade som vanligt ju längre man kommer och på hemvägen, någon som känner igen detta syndromet? ;) När vi kom tillbaka till stallet blev det en tur i paddocken. Vi tränade galoppen men hon känns väldigt stel i musklerna och jag ska försöka få upp en ET till henne då hon inte riktigt vill böja igenom sig i något av varven vilket gör arbetet lite träligt. Förhoppningsvis ska några behandlingar hjälpa henne lite på traven. Vet du om någon bra ET i Göteborgsområdet? Säg gärna till! Efter passet blev det streching och jag märker att hon är stel/låst i sina bogar, speciellt högerbogen, antagligen (misstänker jag) att det finns någon muskelspänning i vänster bak också, men det ska snart fixas!

Ha en bra kväll, snart är det melodifestivalen! (dock inget att hurra för.. haha)

Veterinärbesök- fokus på ink

God kväll:)

Idag blev det ett veterinärbesök för att ta bort Foxies ink. Det var inte en sakroid (stavning?) vilket var väldigt skönt! För ni som inte vet vad sakroid är för något så är det en hudtumör. Veterinären bestämde sig för att "strypa" den med hjälp av tråd. Saken var att tråden skulle sitta kvar så inken skulle lossna av sig själv, men när hon satte åt tråden lossnade inken, det blev ett "trådkirurgiskt" litet ingrepp helt enkelt.

Vi får hoppas att inken inte kommer tillbaka utan håller sig borta:) Har din häst misstänkt ink? Det finns flertalet behandlingar för dom, men mitt råd är att tillkalla veterinär om du märker av att den växer och få en diagnos då det finns flertalet sorters ink. Ink är ett virus och kan slå ut på flera delar av kroppen och spridas runt området där inken finns. Flugor är bland annat smittbärare av ink, därför är det vanligt att hästarna får inkar runt ögon, ljuver/skap, mellan bakben, bringa/bogar osv.

Det finns flertalet salvor som kan behandla ink ex; Xxterra TM och Aldara TM som säljes på apoteket (aldara är recdeptbelagd). Klicka här för att läsa en jämförande pilotstudie mellan de två krämerna. Man kan också avlägsna inken kirurgiskt genom att skära bort den, risken finns att man inte får bort "roten" ordentligt och att inken växer upp igen. För många har det fungerat att strypa inken, dock tycker jag inte du borde ge dig på att göra det om du inte är helt säker på om du gör rätt.



Back On Track

God kväll på er:) Detta blir en sen update, hoppas ni gillar den!

Idag ska jag prata lite om back on track, hur det fungerar och vilken inverkan den har på hästen. Back on track är ett led- och muskelskydd med värmereflekterande egenskaper och innehåller keramiska partiklar i trådarna. Detta blir densamma som långvarig infraröd strålning vilket ökar blodcirkulationen på området där det används. Effekten gör att muskelspänningar släpper och bidrar till en ökad prestationsförmåga.

Alltså. Har din häst haft en skada i benet eller muskelspänningar i ryggen m.m är Back on Track det perfekta hjälpmedlet för läkningen. Min kusins häst hade back on track under tiden när hon hade en ALLVARLIG senskada. Veterinären sa bland annat att det var tack vare just back on track hon blev frisk och ridbar. Jag använder själv back on track på Foxie. Då hon har rätt mycket gallor på sitt vänstra knä fungerar back on track utmärkt för att öka blodcirkulatioen och rörligheten i knät. Jag använder knäskydd (fram) och bandageunderlägg till Foxie:)

Vill du läsa mer eller köpa Back on Track till din häst? Klicka här


Grovfoder- hästens bas

Hejhopp:)

Hur viktigt är det inte med ett riktigt bra grovfoder? Hur vet man om grovfodret är bra? Varje gång du köper ett nytt grovfoder kommer den från olika skördar, olika åkrar och har olika näringsvärde. För att kunna specialanpassa en foderstart för din häst är det väldigt viktigt att man analyserar sitt grovfoder. Vill du skicka in ditt grovfoder på analys? Klicka här. Det är helt omöjligt för dig att veta vad din häst ska ha för kraftfoder/tillskott om du inte vet vad ditt hö innehåller.

Du kan ge din häst överskott/underskott av något som skapar obalans hos din häst vilket resulterar i hästens prestation och välmående. Med ett dåligt grovfoder finns risken att hästens behov inte tillgodoses och ett rikigt bra grovfoder gör att din häst får i sig tillräckligt och inte är i behov av 3 kg pellets/dag + 18 diverse tillskott. För det första lägger du ut pengar i onödan på en massa tillskott och kraftfoder om du har ett grovfoder som tillgodoser din hästs behov. Om grovfodret har dåligt näringsvärde fyller många på med mängder av kraftfoder för att hästen går ner i vikt eller inte får i sig tillräckligt med näring som kan synas genom dålig päls, hovar och humör vilket är helt fel.

Är ditt grovfoder minera/-vitaminfattigt (enligt analys) krävs det ett extra tillskott av detta för kroppens balans. Men man borde aldrig gissa vad ens häst ska ha (förutom grovfodret) för det kan göra mer skada än nytta. Mitt råd till dig som hästägare är att se till att ditt grovfoder blir analyserat. Observera att man måste göra ny analys om grovfodret nästa gång tagits på annan åker eller 2:a skörd!

Hästen ska ha 1,5-2 kg TS (torrsubstans)/100 kg kroppsvikt och man borde aldrig ge mindre än 1 kg TS/100 kg kroppsvikt till en häst. Hoppas läsningen var givande:)

Ha en bra kväll!
Kram, kram

Äntligen ser man sanden i paddocken

God kväll:)

Idag så blev det först en ridtur ut med Tinne och sedan ett härligt MEN krävande dressyrpass i paddocken. Nu börjar isen smälta och hästens tredje gångart, galoppen kunde användas:) Vi gjorde mestadels mjukgörande övningar och hoppade senare på galoppen som gick sisådär. Hon var lite småstel och galoppen rullade inte på särskilt bra, det var svårt för henne att göra öppna/sluta men det är dock inte konstigt i med att hon faktiskt inte tränats på hela vintern på grund av det urusla underlaget.

Förhoppnigsvis så kan vi börja träna på riktigt nu så vi är redo för första tävlingen :) Det är bara att kämpa på med ridningen och kombinera dressyren med uteritter, markarbete, tömkörning och horsemanship. Jag ser att varierad träning ger hästen mer än ensidig träning.

Kort update, hoppas ni får en bra kväll.
Nu ska jag kolla på House!:)

Ingen snö = Lera!

God kväll:)

Min pålle mådde kanon idag, hon hade sprungit som en galning och busat med de andra hästarna i hagen. Tydligen hade två av hästarna gått omkull i hagen flertal gånger och skor hade flugit åt alla håll. Dock var min häst hel *peppa peppa*, men VÄLDIGT lerig. Nu börjar våren komma och leran börjar flöda, är det inte underbart?! Eh, nej... Vi vill inte ha leran, bara sommar och torr mark. Men jag måste medge att det är skönt att snön faktiskt börjar försvinna så leran är inte bara negativ. Jag fick borsta som en galning och tvätta svansen på henne som förutom lera var full av brunst. Massa schampo och Tobbe Larssons pälsglans gjorde susen:) Den fungerar riktigt bra, luktar äpple och gör svansen lätt att reda ut.

På tal om lera så har väl alla som har/haft häst någon gång upplevt mugg! De senaste året har Foxie faktiskt klarat sig från mugg (hon får även rasp på sina vita bakben), vilket har varit skönt. Det finns många olika sätt att behandla mugg och jag har provat MÅNGA! Kan rada upp lite metoder som ni själva ka testa på era mugg-hästar:)

  • Tvätta alltid rent med ex. lactacyd eller grönsåpa
  • Försök att unvika boots i hagen under den lerigaste perioden, mugg trivs mycket bra här!
  • Efter du tvättat, använd hibiscrub (finns på apotektet) Du lägger i medlet i ca. 5 liter vatten och svampar på benen och låter hibiscruben torka in. Hibiscruben är bakteriedödande.
  • Vid akut mugg -> Lägg bandage med jodopaxdränkt bommul, låt hästen så med bandaget över natten och ta bort på morgonen. Resultatet blir att jodopaxen dödar bakterierna och får muggen att "lossna" av sig självt + svullnaden i benen går ner.
  • Tvätta rent benen -> torka benen och smörj sedan med ren aloverasalva.
  • Tvätta rent benen -> torka och smörj in med "Remedycream" (finns att köpa på Horze)
  • Antibiotika blandning läggs direkt på rent och torrt ben, låt sitta i flera dagar. Blandningen innehåller också fiskleverolja och är alltså mycket fet vilket gör att leran inte kan tränga sig in på hästens hud.
  • Svullnar benen upp under natten? Ha stallbandage på varje natt tills muggen försvinner och inte irriterar benen längre.
Här fick ni några tips, har ni fler? Dela gärna med er! Alla sätt är bra utan de dåliga:)
Ha en bra kväll, kram

Keep up with your horse!

Hej, sorry att det inte blev någon update igår. Idag ska jag inte prata så mycket om hästens träning, utan om din. Hur ofta tränar du för att orka med ett riktigt hårt ridpass? Om du ska träna ett intensivt pass med din häst krävs det inte bara att den orkar utan att du gör det. För att bibehålla din hållning och rätt position under hela passet behöver du styrka i hela kroppen som du får genom lättare styrketräning. Om du inte går på gym eller någon annan träningsform så kan du komplettera styrketräningen med lättare övningar t. ex sit-ups, armhävningar, "plankan" och mycket annat som kan genomföras hemma. 

För att inte bli helt slut, utan orka från början till slut krävs det också att du har en bra grundkondition. Här räknar man att 30 min konditionspass ska genomföras minst 3 gånger i veckan för bästa resultat under passet. Som ni vet kräver hoppningen mer styrka och kondition så träningen för DIG ska anpassas beroende på hur mycket/vilken inriktning/vilken nivå din häst ligger på. Sedan ska jag också nämna att det alltid är bra med god styrka och kondition för hälsan, men det jag vill förklara för er är att det kan förbättra din och hästens resultat, vem vill inte se förbättringar i ridningen?

Så, om du inte redan tränar regelbundet för att "keep up" med din häst , börja med det! Inte bara det att ni kommer få bättre resultat, du går sakta men säkert mot en sundare livsstil:)



Ha en bra kväll, jag har massa roligt plugg framför mig! buhu... :)

Nyskott i hästgarderoben

Idag köpte jag nytt pälsglans, testade Tobbe Larssons nya. Har ni någon erfarenhet av den? Jag kommer nog med åsikt om ett par veckor när jag ser hur det fungerar:)



Köpte också denna, sålde ut "den gamla modellen" av bitpolish:) 30% rabatt :D



En grimma blev det också (a) Den kostade ju bara 30 kr! Jag var tvungen att köpa den. Dock har jag ingen bild på den:) Röd, med vitt foder och mycket mjuk. Tror den finns i grönt också.

Snabb update, ha det bra!

Solig dag med markarbete

Hej på er gott folk:)

Idag blev det träning med bommar!! Ojojoj! Efter en uteritt på en halvtimme var det dags att dra fram bommarna/sockerbitarna i paddocken. Foxie tittade på mig som; "vad ska du nu hitta på matte *stora stirrande ögon*". Jag ställde fram dom på stora mittvolten och började vandra mot första bommen, lite tittig va hon men jag tog stora kliv och visade henne att det bara var att gå över, ingen big deal. Hon följde efter och vi fortsatte på nästa bom, denna gick hon över utan protest.



Efter titten hoppade jag upp och travade på volten utanför bommarna. Gjorde lite öppna/sluta för att mjuka upp kroppen och få henne att fokusera på arbetet och INTE bommarna! Vi började med att gå över bommarna i skritt och sedan i trav. I traven gjorde jag en volt innan och efter bommen för att lugna ner tempot (hon vill gärna öka farten innan och speciellt efter).

När vi hade fixat traven över bommarna (duktig som hon var) utan problem gick vi över i galopp. Foxie har lite svårt att taktsera men övning ger färdighet. Högergaloppen är mycket lättare än vänstergaloppen så vi började i det hö-varvet:) Sedan tog vi vänstergaloppen, det blev lite trixit med vi klarade det tillslut utan att byta till högergalopp över bommarna. Hon var riktigt duktigt och vi avslutade med ett litet krysshinder som hon tog utan problem:) En stolt matte satt av efter träningen idag! Från att inte gå i närheten av bommarna till att gå över dom utan problem, snart kommer hoppningen igång, vänta bara! :)





Efter passet blev det den vanliga strechingen och kyllera på frambenen:) Hon var trött och nöjd, vandrade med glädje ut till maten i hagen efter mamma.

Ha en bra lördagkväll, nu ska jag kolla melodifestivalen :)

Avmaskning

God förmiddag på er:)

Hur ofta avmaskar du din häst? Innan bete? Efter bete? Oftare?! Många avmaskar sina hästar utan att skicka in träckprov. När man gör ett träckprov kollar labbet vilken sorts mask din häst har och hur mycket. Det är viktigt att veta vilken sorts mask din häst har, avmaskar du utan att veta kan du göra det i onödan. Detta bygger upp resistens hos din mot avmaskningsmedlet och det vill vi väl inte?

"Equippo lab är landets enda parasitologiska laboratorium som uteslutande är inriktat på träckprovsdiagnostik för häst."


Priset är beroende på hur många i stallet som skickas in samtidigt, alltså blir det billigare om man skickar hela stallets prover på analys samtidigt:) Man kan bestämma olika typer av analys; grundanalys, samlingsprov, bandmaskanalys, springmaskanalys, odling (stora blodmasken) och typning av parasit. Högsäsongen för avmaskning är mellan mars-oktober och priserna är en aning högre under denna tid.

Visste du att i en undersökning när dom obducerade hästar efter kolik så hade en stor % av alla hästarna någon sorts mask. Forskarna säger att mask är en av de faktorer till att hästar får kolik, så glöm nu för bövelen inte att kolla masken! :)

Gå in på www.maskkontroll.se för att läsa mer.




Ha en kanonbra dag gott folk:)

Rambo- det riktiga originalet

Hej på er:)

Något jag verkligen vill ha är det superfina ulltäcket och ländtäcket från Rambo! Ska köpa båda två till hösten har ja bestämt mig för. Nu finns modellen i fleece och i fler färger och är billigare, men det är somsagt inte samma kvalitè! Jag bara älskar originalfärgen gul/röd/svart.




Min allra bästa Foxie<3

Här är ett par bilder som min kusin tog på Foxie och mig när hon var i Göteborg. Tyckte dom var så himla fina att jag vart tvungen att lägga upp dom på bloggen i ett helt eget inlägg:) Älskar min underbara Foxie<3




Stallapotektet

Även din häst behöver ett eget stallapotek. Ladda upp med lite bra produkter så att du kan ta hand om till exempel enkla småsår.

Bra saker att ha i stallet:

  • Blodstoppare
  • Bomull
  • Brems
  • Desinfektionsmedel
  • Engångshandskar till dig själv
  • Fästingplockare
  • Gasbinda
  • Kniv
  • Polsterbinda
  • Sax & pincett
  • Sterila kompresser
  • Självhäftande elastisk binda
  • Sårtvätt
  • Termometer
Har du allt detta? Om inte; det finns att köpa på apoteket till ett bra pris.
Ha en bra kväll:)





(Information taget från www.apoteket.se)

Gymnastik gör kusen elastisk och smidig!

God morgon på er:)

Idag ska jag prata lite om gymnastikhoppning som jag personligen tycker alla bör göra med sina hästar, oavsett hästens "inriktning". Alltså, det är inte bara hopphästen detta är perfekt för, utan också dressyr, terräng och skogsmulle-hästen, you name it! Under tiden får hästarna hjärngympa och du tränar balans och sits. Observera att hästen inte ska ta något galoppsprång mellan "studshinderna" och höjden borde ligga mellan 40-60 cm (det sista/mitten- hindret kan vara något högre). Börja inte med för kort avstånd mellan hinderna, testa dig fram vad hästen käner sig bekväm med, 3 m är en relativ bra början. Sedan kan man börja korta ner avståndet när du och hästen känner er redo, blir det för kort emellan kan hästen få för sig att hoppa över båda hinderna vilket inte är vår avsikt denna gången, Im a right?:) Har du aldrig studshoppat förut bör du börja med 2-3 hinder per kombination, detta ökas självklart när din häst lär sig vad det är som ska utföras:) DU kommer märka att hästen tycker det är väldigt roligt, om inte annat är det roligt för dig också (eller, jag tycker det iallafall^^)

Exempel på studskombination:) Lycka till!


Ha en bra dag :)


Hästboktips!

Hej på er, hoppas ni har haft en bra start på dagen. Det har jag åtminstonde, slutade väldigt tidigt idag :)

Idag vill jag rekomendera en väldigt bra bok som jag tycker att alla hästmänniskor borde läsa. Den är mycket lärorik och visar hur man ska göra med både text och bilder. Boken heter Dansa med hästar och jag tror att du har hört om den förut! Jag vill inte berätta för mycket, men du kommer få en annan uppfattning av din häst och lättare att kommunicera med den:) Hoppas du tar dig an denna bok, du kommer inte ångra dig!

Snabb update, ha en bra dag!


RSS 2.0