Mars, april, maj

Hej på er


Helt underbart att få vara ledig en extradag mitt i veckan, trots att jag skulle vilja hitta på en massa roligt blir det endast pluggande för min del. Sedan håller jag alla tummar och tår för att pappa också fått sina papper från transportstyrelsen så vi kan ut och köra bil idag, sååå roligt! Men nog om vanligt prat, dags för hästprat!

Satt lite småbekymrad igår (inatt haha) om hur jag ska lägga upp träningen de kommande månadera. Mycket måste göras på hästen nu, typiskt vår! Behandling, tandkoll och sadelkoll är denna månad första prioritering för min prinsessa, det märks att det vart vinter kan man lugnt säga, stelhet osv osv, you name it! För det första ska jag lägga träningen i på hyllan ett tag och endast fokusera på tömkörning och träning från marken för att bygga upp hennes rygg och som lite variation i vardagen, vilket leder till mitt första mål; Att ta hit Lisa för en härlig kickstart och lektion i tömkörning! Mål nr 2 blir att ta hem tandläkare till min sessa, märker klart och tydligt att detta behövs.. ack ack, hoppas att det inte är några större problem där inne! Mål nr 3 blir bahanding av muskler och kolla sadlarna så allt sitter som det ska. Min tremånadersplan gåt ut på att endast bygga upp och få ett bättre välmående för min lilla Foss som inte riktigt vill samarbeta. När sadlarna är kollade och fixade så ska vi ut i skogen och klättra/backträning några dagar i veckorna för att strärka ännu mer! Hoppas verkligen min plan fungerar kanon för både häst och mig. Kommer absolut uppdatera ofta så ni får se hur det går!



Ha en fin dag
Kram på er
J

Vitlök till våra hästar- Hiss eller Diss?

Hej på er! Hoppas ni har haft en fin dag trots det tråkiga vädret. Tycker alla borde läsa artikeln nedan som är hämtad från tidningen "Equipage" hemsida.



SANNINGEN OM VITLÖK


Genom tiderna har vi förfinat och finslipat våra kunskaper om foder. SLU har gjort en studie om hur vi utfodra våra hästar, och många ger sina hästar vitlök trots att det inte finns några bevisade effekter av dess verkan.

 

Studien visar att det är vanligast att vi utfodrar våra hästar fyra gånger per dag med grovfoder och kompletterar tre gånger om dagen med kraftfoder. Vi ger också olika tillskott som vitlök, vitaminer och mineraler.

35% ger hästen vitlök

 

Det i särklass populäraste tillskottet är vitlök – hela 35% ger vitlök till sin häst. Vitlök påstås av tillskottsproducenter, stärka immunförsvaret, repellera insekter och inälvsparasiter, ha antiinflammatorisk samt slemlösande verkan, stimulera matsmältningen och lindra hudåkommor så som ringorm, sår och insektsbett. Men det finns faktiskt ännu ingen forskning som bevisar att vitlök är bra för hästar – alls. Tvärtom har en rad negativa effekter konstaterats. Magproblem som illamående och diarréer är vanligast förekommande.


vitlök dödlig i hög halt
Överdosering av vitlök är till och med giftigt. Vid försök med råttor eller möss som under en längre period gavs höga doser av vitlökspreparat kunde man observera såväl anemi (blodbrist), nedsatt tillväxt och viktförlust som dödsfall p.g.a. skador på magsäcken. Ja, du läste rätt: konsumtion av 100 mg vitlöksolja per kg kroppsvikt på fastande mage kan vara dödligt (Banerjee at al., 2003). Pearson et al. (2005) fann att hästar frivilligt konsumerade en tillräckligt stor mängd vitlök för att det skulle ha en skadlig effekt (anemiframkallande).

 

I studien framgick dessutom att 70% ger sin häst tillskott – detta trots att väldigt få visade sig ha kunskap om vad preparaten innehåller och effekterna kring dom.


Vår och Sol

Hej på er


Vart ett tag sedan jag uppdaterade bloggen, har haft mycket att göra med skolan osv osv men jag ska försöka ta upp det idag igen. Tyvärr blev det inget horse show för mig i år.. Lite trist, men det fanns faktiskt inte tid för det, håller tummarna att jag åker till Falsterbo i år, det mina vänner är en upplevelse! (om det är fint väder haha)

Ridningen blev inte annat än en litev sväng då min pålle var helt knasig i bollen och vi va knappt på marken under hela turen, så det kändes ju dock inte så bra. Får försöka figurera ut vad som sätter käppar i hjulet och ta oss an problemet på ett eller annat sätt, just nu känns det megasurt men så är det trots allt ibland! hoppas ni har haft en kanondag och får ha en trevlig vecka:)

Ha det fint
Kram
J

Dagens hoppövning

Hej på er! Kanonfint väder idag. Kanske lite hoppning står på schemat?


Extra bra för heta hästar är denna enkla hoppövning, som lär hästen att vänta. Sedan kommer även en övning som får hästen att galoppera på.


Gör så här:
Skiss 1
. Bygg låga hinder, 40-50 centimeter, så att du vågar störa hästen utan att koncentrera dig på hindren. Rid på fyra korta galoppsprång mellan hindren. Om hästen rusar, gör halt.

Skiss 2.
Bygg hinder på omkring 1 meter till 1,10. Rid i normal galopp på räckena. Det blir tre galoppsprång mellan dem i vanlig galopp. Normalavståndet är 14 meter, men man får tänka på att det blir kortare galopp inomhus och att hästarna ofta är vana vid att gå i en kortare galopp. Anpassa avståndet.
- Men det är bra att öva på en större galopp, trenden just nu är att bygga ut. Och åtminstone i Stockholm finns stora ridhus så att det blir möjligt, säger Thomas.
Den här övningen ger rytm och balans och tränar ryttaren i att våga vänta.

Syfte:
Att öva rytm, balans och rakriktning. Att ryttaren övar sig på att våga vänta.

Svårighetsgrad:

Bas - medel. Beror på hur du gör med avstånd och höjder.

Tänk på det här:

Använd rösten om din häst rusar. Du kan göra halt - men dra inte bara i tygeln. Våga inverka, hästen lär sig inget om den får rusa gång på gång.


Skiss 1                                                                                          Skiss 2






























Lycka till!
Kram
J


Omröstning - In och rösta!

Omröstningen Hur ofta låter du en veterinär/tandläkare undersöka din hästs täder? är en tjänst från fnul.se där du enkelt kan skapa en egen folkomröstning!


Johanna tipsar- Hästfysioterapeut

Hej alla glada, är det inte bara ett underbart väder idag? Jag känner i hela kroppen att våren är på G, lycka!:D

I dagens inlägg kommer jag rekomendera en fysioterapeut till era hästar som kan hjälpa till på traven i ridningen oavsätt om du hoppar, rider dressyr eller är ute och lufsar i skogen. Natalie Jacobsson är diplomerad hästfysioterapeut som har behandlat många hästar med fina resultat, också min egen. Hon är som person väldigt lugn och hanterar hästarna på ett väldigt fint och bra sätt vilket skapar förtroende för både häst och ägare.

"Jag behandlar alltid ur ett holistiskt perspektiv - vilket innebär att jag ser till hela hästen när jag jobbar. Det är givetvis mycket viktigt för att kunna hitta samt behandla grundorsaken till problemet och inte bara symptomen."



Du kan välja på två olika sortes behandlingar, den "klassiska hästmassagen" och "Natalies helkroppsbehandling", den sistnämda är mer specialutformad och riktar in sig på olika behandlingsformer beroende på vad din häst behöver hjälp med. Natalie är verksam i hela Västsverige.

Natialie behandlar inte bara hästen utan erbjuder också sadelutprovning till intresserade. Som jag pratat om tidigare i bloggen så är sadeln A och O för att en häst ska kunna prestera sitt bästa och må bra.

För mer information och kontakt klicka HÄR



"Ge en häst vad den behöver och den ger dig sitt hjärta"

 

Ha en kanonfin dag

kram

J



Dagens ridövning

Trappa som ger känsla för bakdelsenergi

"Det här är en riktigt bra övning som lär ryttaren att växla mellan att hålla ett diagonalt spår och att hålla ett spår längs en rak linje. Ryttaren blir fokuserad av vägväxlingarna och hästen blir både samlad och lösgjord."

Syfte: 
Att få koll på rörelseriktning och spårning. Lösgörande och samlande för hästen.

Svårighetsgrad: 
Medel - Avancerad.

Tänk på det här:
Förböj inte hästen. Sitt mitt över. Se den linje hästen ska följa för att känna att energin går ut längs den linjen.


























Gör så här: 
Du kan rida övningen i alla tre gångarter, men börja lämpligen i skritt. Trav brukar också fungera fint. Gör inte för många övergångar per diagonal i början, dela i stället upp det på färre och rid respektive väg noggrant.
I galopp: Rid med bogen in eller i öppna på de raka linjerna och i sluta på diagonalen.

A. Följ långsidan en liten bit i öppna. Ställ sedan om och rid skänkelvikning längs diagonalen, till exempel in till kvartslinjen. Sedan rider du öppna rakt fram mot kortsidan igen, och en skänkelvikning in till medellinjen. Välj om du går ut i samma varv ett par gånger och sedan byter, eller om du växlar varv hela tiden. 
I själva växlingen mellan öppna och skänkelvikning, tänk på att framdelen ska vinklas om lite lätt och att ställningen ska växla.
- För att undvika att hästen snubblar eller tappar balansen ska du inte göra omställningen så länge hästen rör sig i sidled på diagonalen. Ändra böjningen längs linjen som går mot kortsidan.

B. Nästa steg är att växla mellan öppna när du går rakt mot kortsidan och sluta på korta "diagonaler". 
- Du ska ha samma böj hela tiden, gör bara en halvhalt och förbered hästen på den nya rörelseriktningen.

För mer ridövningar klicka HÄR

Lycka till
Kram
J




Svårt att hitta rätt i foderdjungeln? - VÄLFÖRSTÅTT!

Hej på er!

Morgonens ämne blir foder i och med att jag själv snart ska åka upp till hästarna och ge dom sin morgonmat, rida och släppa ut dom i hagen. Som alla redan vet så finns det nästan alldeles för mycket foder att välja på och man går ju nästan på väggar för man blir så galen när man står där i foderbutiken och inte har någon som helst aning om vad man ska välja, tro mig, du är inte ensam om detta.

Det finns några tips att tänka på när du ska välja kraftfoder till din häst, här har du några basgrejer:
  1. Behöver din häst kraftfodret (dvs, är din häst verkligen i behov, eller behöver den bara något gott när alla andra hästar får sitt kraftfoder?)
  2. Är det tillräckligt med näring i hö't/hösilaget? Vad fattas och vad behöver kompletteras?
  3. Har din häst känslig mage?
  4. Är din häst gammal/ung?
  5. Behöver den bygga muskler?
  6. Har din häst överskottsenergi respektive ingen energi alls?
  7. Har din häst lätt/svårt att gå upp/hålla sin vikt?
  8. Har din häst problem med eksem/fång?

För det mesta finns det väl anpassade foder för just din häst, det viktigaste är att du utgår från vad analysen på ditt grovfoder säger, hur mycket hästen motioneras och hur din häst faktiskt ÄR. jag har nämnt tidigare att man borde se till just varje individ och inte följa alla andra, något som fungerar för kompisens häst kanske inte fungerar för din häst.

Min Foxie har känslig mage, är full av egen energi, har hög förbränning (går lätt ner i vikt) och går praktiskt taget nästan varje dag. För att svara vad som passar henne bäst utifrån grovfoder och som individ ska hon inte äta pressat/pelleterat foder som Ex. Hippo (då hon fick kolik av denna sortens mat) utan en müsli som är havrefri med tanke på hennes egen motor och även på grund av att jag förövrigt inte vill ge havre till mina hästar :) Jag valde sist jag bytte foder märket Mustang Original Müsli och är supernöjd! Jag kompletterar detta med lusernpellets som jag sväller upp till gröt, tyvärr så spiller hon bara ut all lusernhack när hon får den annars skulle jag hellre haft det. Tillsist så lägger jag till Mustangs Mineral Röd. Mängden på maten hon får har bestämts utifrån analysen på grovfodret och hur Foxie är som häst. För tillfället är jag väldigt nöjd med Mustangs produkter och hoppas att de kommer fungera bra i fortsättningen.

Lite klokare nu? - Hoppas det!


 

Ha en fin dag

Kram

J


Unghästens träning

Hej hopp på er

Idag ska jag prata lite om unghästens träning och inom vilka ramar som är bra att förhålla sig till. Det finns självklart tusentals olika skolor om hur man ska träna sin unghäst. Det är en relativt lång och krävande process för både häst och ryttare, även en period där hästen lär sig sina grundläggande kunskaper och muskler, alltså, denna tiden är mycket viktig att "göra rätt".

Läste en väldigt lärorik artikel där unghästexperten Jens Fredricson berättar sina tips på ridupplägget beroende på hur gammal hästen är och hur man ska gå tillväga. Tyckte det lät sunt och ville dela av mig av min "nyvunna" kunskap:) Detta är till större del riktat till hopphästar!

3-åringen
  • Rid helst utomhus och gärna med följehäst. Använd halsrem, vikthjälperna och rösten.
  • Rid RAKT fram, sträva efter att få hästen att söka sig frammåt och nedåt.
  • Lär hästen framåtdrivande och förhållande hjälper.
  • Löshoppa en gång i vecka.
  • Hoppa uppsuttet mindre hinder och enkla terränghinder.
  • Värna om frammåtbjudningen.
  • Rid korta pass!

4-åringen

  • Hästen börjar nu förstå förhållandet mellan skänkel och hand.
  • Om hästen rör sig taktmässigt i trav på raka spår kan du börja rida den på större volter och serpentiner.
  • Börja med tempoväxlingar och övergångar.
  • Travhoppa serier och hoppa en bana. (stor häst; 1 m)
  • Rid korta pass!

5-åringen

  • Nu kan hästen börja jobba lite mer.
  • Lägg mer fokus på galopparbetet.
  • Utveckla också det lösgörande arbetet. (Tävla inte för höga klasser!)

6-åringen

  • Utveckla det gymnasistiserande arbetet till skolor och förvänd galopp.
  • Stärk hästen att bli liksidig, rid med jämnt stöd för att få mer fjäder i galoppen.
  • Styrketräna hästen, rid i kort galopp med lång hals.

Tänk på att variera eran ridning =)


Jag och ungponnyn Fabian, enormt duktig ponny som jag saknar så enormt mycket!

 

Lycka till

J


Det börjar arta sig...

Hej igen =)

Äntligen har jag fått tummen ur att omdesigna min blogg med ny header och nya typsnitt och färger! Hoppas det gillas, trots att jag inte är en "datanörd" så börjar jag i alla fall få liiiite kläm på detta! Det kommer förhoppningsvis bli mer uppdateringar, nya tips och likes.


Kram på er
J

Johanna önskar...


Hejhej

I och med detta helt underbara regnväder blev det inte någon ridning idag utan endast pyssel med hö, mockning osv i allas boxar idag nu när Maria och familj är bortresta. Smörjde sadeln idag också, det var välbehövligt kan jag få be om att tala om gott folk! Förhoppningsvis är det lite uppehåll i morgon så vi kan rida ut en sväng i skogen. Med nog om dagen, nu ska jag gå in på det som står på min "vårönskelista" börjar från 1... och ser hur långt vi kommer;)

1. Matchande terrängskydd & boots fr. Hööks



2. Fräsigt dressyrshabrak (finns allround) och matchande lindor fr. Hööks



3. Två regntäcken Capriole, ett med och ett utan hals fr. MyOne



4. En fårskinnspad (en till haha) fr. Hööks/MyOne/Börjes

5. Regntäcke med halvhals fr. Horze


Det får räcka för idag och tro mig.. JAG VET att jag har täckesmani haha

Kram på er
J


Man måste vara påhittig!

Hej hopp igen
Nämnde i tidigare inlägg att jag var förbannat trött på styltor i hovarna och rekommenderade joursulan. Nu är det såhär att jag än inte har några själv och bestämde mig för att göra dom själv! Funkade det? -JA! Gjorde liknande av plastlock och de satt kvar hela ridturen och INGEN snö fastnade, supernöjd, jag kanske inte ens behöver köpa de "riktiga" haha :D

 


Joursulan, ett nytt måste?

Tjoho

Jag antar att alla är lika trötta på snön som jag är nu... Jag längtar efter sommaren, långa turer i skogen och sol! Jag måste medge att jag har tur som har ridhus att knalla runt i ruskvädret och att kusen gillar det minst lika mycket som jag. Senaste tiden har vi faktiskt gjort en hel del framsteg och satt musklerna på rätt plats kan man väl säga. Nu när det är så mycket snö och speciellt kramsnö så har de flesta snösulor under skorna, men många kansk vet att blötare snö och dåligt underlag kan göra att hoven KAN bli drabbad av bärrandsröta med sulorna på. Har man en häst som är känslig för att få detta så finns det ett alternativ, Joursulan. Det är en snösula som du sätter under skorna när du ska rida som hindrar hästen för att får styltor, något som låter bra för dig och din häst? Klicka HÄR för att komma till deras sida och läsa mer. jag personligen har inte testat sulan, men kommer deffinitivt göra. Man beställer joursulan från deras hemsida och får dom hemskickade och kostar 400:-/par vilket är ett mycket ra pris i och med deras livslängd, ni vet trots allt själva hur  mycket extra sulor kostar vid varje skoning.


"Joursulan är även hovförbättrande då den återskapar understödet!"

Foxie fick ett nytt fleecetäcke som jag hittade på Hööks täckesrea igår också! Kunde faktiskt inte motstå, passade henne som en smäck. Sedan blev det lite frisering av man och svans som var välbehövlig...


Ha det fint sålänge

J




RSS 2.0