Fri tillgång i hagen

Hej på er kära läsare

Dagens inlägg kommer handla om fri tillgång på grovfoder och lösningar till detta. Under alla mina år med hästar har jag vart med om de flesta varianter och har (dock för några år sedan) kommit fram till vad som fungerar bäst.

- Hur gör du när din häst alltid sparkar och slår varje gång det är fodringsdags?
- Hur hanterar du en situation i hagen där en häst ränner fram och tillbaka mellan höhögarna och inte låter DIN eller någon annan häst få mat?
- Undrar du varför din häst är fet, trots att du ger den liten mängd grovfoder?

Saken är den att en häst har 33 meter tarm som konternueligt måste arbeta för att fungera korrekt. Får den inte arbeta kan åkommor som magsår och krubbitning uppstå. Det tråkiga kan också bli att man ersätter grovfodret med pelleterat kraftfodret som är helt onaturligt för hästar. Det är vanligast att hästar faktiskt blir feta på just kraftfodret. En annan positiv effekt är att hästarna blir SÅ lugna och fina och slipper springa runt och vara hungriga och ta ut det på varandra. Både Foxie och Bellman fungerar helt utomordentligt på fri tillgång. Är man orolig för att ens ponny ska bli smällfet, sätt ett hönät på balen och/eller låt ponnyn stå i hagen med högre rangade hästar som inte låter din ponny står och äter stup i kvarten. Ett annat alternativ är att öka på motionen lite i början. En häst i det vilda äter konstant men motionerar mycket (en vanlig ridhäst rör sig knappt 1/7 av vad en vildhäst gör). De flesta hästar hetsäter från början, men lugnar sig så fort de märker att maten inte försvinner. Ett beteende som detta visar att hästen är konstans hungrig och BEHÖVER maten.

Om du vill ha fri tillgång till din/dina hästar kan du ha hela balar eller slänga in hö i en sorts höbinge. Hittade en riktigt bra lösning på ProFarmas hemsida. Såhär ser den ut. Kanonbra lösning. Det enda man behöver göra är att ha en pall eller liknande under balen så den kommer upp från marken, sedan är det bara att trä på foderringen (den väger endast 20 kg)



Man kan också köpa till hönät, vilket jag personligen föredrar.


Sedan finns det också en lösning för vintern, ett överdrag att sätta på balen på kvällen när det är regn, rusk och snö!



Hoppas ni fick lite bra tips, kram på er
Ha en bra helg!

Eksem- en jobbig åkomma/allergi för hästen

Hej Hopp på er

Idag så ska jag skriva lite om eksem, som jag faktiskt lovade igår att jag skulle göra de kommande dagarna. Min första ponny, Bellman (som jag förövrigt fortfarande har kvar) fick jag när jag var tio. Han had nästan ingen man, pannlugg eller svans på grund av hans relativt aggressiva eksem. I början var det jobbigt att hantera det på grund av det faktum att han var min första häst och varken jag eller mamma hade kunskapen om hur man ska behandla eksem hos häst?

Så, hur löste jag detta problemet?

- Jo. Just på det viset att min mamma läste för det första på om eksem och varför det uppkommer hos vissa hästar. Bellman hade "bara" problem med eksem på sommaren och inte under resten av året. Ju mer mamma läste berodde eksemen inte bara på sommarens faktorer utan också hur den behandlas under resten av året. Alltså. För att underlätta för en eksemhäst att undanslippa så mycket kli som möjligt bör du inte ge den foder som innehåller någon sort av havre. Dessa foder är mycket proteinrikt och ökar kliet hos din eksemhäst. Man måste börja invärtes för att få bukt på problemet helt, salvor osv hjälper till men inte fullt ut.

För att hjälpa till ännu mer "invärtes" köpte vi ett tillskott som vi la i maten. Alger. Det finns dokumenterat att just alger hjälper till att motverka eksem. Man märkte stor skillnad på Bellman kommande sommar. Du kan läsa mer om alger här. på alg-Börjes hemsida.

När man har en eksemhäst är det viktigt att regelbundet tvätta probmelområderna så de hålls rena. Vi använde oss av Hexocil som är ett mycket bra schampo som har en effekt mot bakterier och svampar. Du kan läsa mer om Hexicil här. Jag rekomenderar Hexocil till alla hästar som har problem med kli, vare sig vilken tid det är på året och om hästen har eksem eller tillfälligt kli.

Ett annat schampo man kan använda sig av är ett för människor, alltså Head and Shoulders. Den verkar mot kli och mjäll och kan vara ett bra alternativ till Hexocil. Jag har själv inte testat det men en god vän till mig har och säger att det fungerar alldeles utmärkt, man måste dock testa sig fram. Alla produkter fungerar inte på alla hästen, som jag agt tidigare!

Det finns flera olika salvor man kan använda sig av till en eksemhäst. Mina favoriter är AVS-14 och AloeVera. Dessa är mycket bra mot irriterad och svullen hud och arbetar snabbt för att läka problemområdet. För att behandla mer "akuta" sår och svullnader bör du ha en kortisonsalva till hands.

I tidigare inlägg skrev jag om flugmedel och rekomenderar självklart dessa också till eksemhästen, även i högre dos då de irriteras mer av flugor och fän. En sista sak som jag personligen ser som en självklarhet att ha till eksemhästen är ett eksemtäcke. Observera EKSEMTÄCKE och inte flugtäcke. Detta täcker mycket bättre, är dock lite dyrare men som sagt. MYCKET bättre.

Det finns lite mer som jag har använt mig av. Har du några frågor är det bara att säga till! Just det! Glömde nämna att min Bellman är helt fri från sin eksemreservation i sina förskringspapper på grund av den tid och noggranhet vi har lagt ner på honom. Det var ca. 4 år sedan han blev av med sin reservation. Hoppas ni lyckas lika bra som vi gjorde! Ha det så bra så länge.

Kram på er


Johanna tipsar- Sommarprodukter

Hej på er

Som alla vet är det jobbigt med alla insekter på sommaren, speciellt för våra hästar som går ute dygnet runt. Under alla mina år med hästar, speciellt eksemhästar så har jag fått ett humm (mer än ett humm) om vilka produkter som fungerar bra. Här är en av mina specialare som fungerar kanon på skapet/juvret och andra känsligare ställen (fungerar självklart på bringa osv också!). Den gröna hästsalvan finns att köpa på Naturnära.

Superbra Grön Hästsalva


Många använder sig också av flugspray vilka jag har provat många olika sorter. Mina favoriter är Effols, som en en riktig broms- och blinningblockare och en ny flugspray som heter Espree Aloe Herbal Horse Spray (något bättre pris!). Båda dessa går att köpa på MyOne

Effol 245:-


Espree 145:-

Har man den gröna hästsalvan till "känsligare ställen" kan man kombinera denna med en fluggelé. Det finns också här hundratals olika sorter och jag rekomenderar stark även här en Effolsprodukt "Effols Flugelé" som kan köpas på Myone, Hööks, Börjer m.m. Effols fluggelé är mycket lätthanterlig mot hästens päls och håller flugor och fän borta i ett helt dygn!


Effol Fluggelé 189:-

Till sist har vi skyddet för den lilla rosa mulen som inte vill bli bränd. Fram till denna sommaren har jag använt Helosan Sol men av en slump blev det att vi köpte Effols "Melkfett" för att den andra var slut. Den är inte lika kladdig, är mycket drygare och ger ett bättre skydd.


Effol Melkfett 69:-

Det var mina tips för idag. Tänk på att skydda din häst från bromsar, blinningar, mygg och knott. Många större fän ger stora svullnader som gör ont och inte kan våra hästar säga till oss hur vi ska göra? Inom kort kommer jag göra ett inlägg om EKSEM på hästar. Det kan vara mycket jobbig och svår åkomma som kan vara svår att få bukt med. Med rätt produkter, behandlingar och mat behöver det inte vara så svårt, varken för dig eller hästen.

Kram på er, hoppas ni har blivit aningen klokare inom flugprodukterna, tänk på att en produkt som fungerar på en häst kanske inte fungerar på en annan, prova dig fram om vad som passar din häst bäst.

En skogssväng med lilla familjen

Hej på er
Idag blev det en ridtur ut i skogen med mamma till en början. På vägen ut i skogen mötte vi en av de som bor i närheten som faktiskt erbjöd sig att gå med och visa lite skogsvägar. Det blev en runda runt golfbanan som ligger i närheten och vi mötte upp Jessica, Dennis och Hampus på vägen som också var taggade för en skogspromenad. Foxie var pigg och glad som vanligt trots att det var hyffsat varmt. Dock gillar ju min lilla docka värme och går ofta bättre då, även under passen. Hon sköter sig så himla fint hela tiden.



Jag kanske nämnde att jag hade beställt mina Rambo transportbenskydd på MyOne som kommer i slutet av månaden vilker gör mig superlycklig, gud vad jag har väntat på köpa dessa. Ett transporttäcke i samma stuk kommer också inom kort. Jag är helt kär i Newmarket! Bra kvalite och till relativt bra pris.


Nu spöregnar det ute och det blir inget hästeri på 2 dagar på grund av långa dagar på jobbet, 10:00-20:15 är väl ingen hit? Jag kommer sakna mitt hjärta så himla mycket.. Men efter dessa 2 dagar med massa arbete så slutar jag i varje fall tidigare så jag kan åka upp och rida en sväng eller tre:)

Nu har jag inte mycket mer att uppdatera för dagen, det kommer mer tips och fix i dagarna fram över, det lovar jag! Kram på er

Lite fina pics på Foxie & Ebba






En skön sommar

Hej hopp

Trots mycket jobb och slit så spenderar jag självklart tid med min älskade häst. Idag så tog vi et pass i grannens hage och jag måste medge att det va lite trögt, trots det va hon väldigt duktig och skötte sig oerhört bra! Mer shvung och mer rörlighet i korset och i bakvagnen. Om några veckor ska hon nog vara i trim igen efter lite slöa veckor med en matte som stukar foten, blir sjuk och mycket arbete. Hon trivs så himla bra i Ksb med Holly i en enorm och go hage, älskar att se när min häst mår bra. Hon har gått upp i vikt igen och börjar bli fin i kroppen. Nu har vi snart lite att bygga muskler på igen!

Glömde också nämna att andreas behandlade henne här om veckan. Denna gången blev det akupunktur och lite annat gottigott, dock jobbade jag så jag fick inte vara med... En mycket besviken Johanna där..

Här är mina nya yberballa skor också! Hittade dom på MyOne till halva priset, gissa om jag blev överlycklig?! ÄLSKAR REA!!


Ha en bra natt foks, vi hörs snart!
Kram, kram

RSS 2.0