Fri tillgång i hagen

Hej på er kära läsare

Dagens inlägg kommer handla om fri tillgång på grovfoder och lösningar till detta. Under alla mina år med hästar har jag vart med om de flesta varianter och har (dock för några år sedan) kommit fram till vad som fungerar bäst.

- Hur gör du när din häst alltid sparkar och slår varje gång det är fodringsdags?
- Hur hanterar du en situation i hagen där en häst ränner fram och tillbaka mellan höhögarna och inte låter DIN eller någon annan häst få mat?
- Undrar du varför din häst är fet, trots att du ger den liten mängd grovfoder?

Saken är den att en häst har 33 meter tarm som konternueligt måste arbeta för att fungera korrekt. Får den inte arbeta kan åkommor som magsår och krubbitning uppstå. Det tråkiga kan också bli att man ersätter grovfodret med pelleterat kraftfodret som är helt onaturligt för hästar. Det är vanligast att hästar faktiskt blir feta på just kraftfodret. En annan positiv effekt är att hästarna blir SÅ lugna och fina och slipper springa runt och vara hungriga och ta ut det på varandra. Både Foxie och Bellman fungerar helt utomordentligt på fri tillgång. Är man orolig för att ens ponny ska bli smällfet, sätt ett hönät på balen och/eller låt ponnyn stå i hagen med högre rangade hästar som inte låter din ponny står och äter stup i kvarten. Ett annat alternativ är att öka på motionen lite i början. En häst i det vilda äter konstant men motionerar mycket (en vanlig ridhäst rör sig knappt 1/7 av vad en vildhäst gör). De flesta hästar hetsäter från början, men lugnar sig så fort de märker att maten inte försvinner. Ett beteende som detta visar att hästen är konstans hungrig och BEHÖVER maten.

Om du vill ha fri tillgång till din/dina hästar kan du ha hela balar eller slänga in hö i en sorts höbinge. Hittade en riktigt bra lösning på ProFarmas hemsida. Såhär ser den ut. Kanonbra lösning. Det enda man behöver göra är att ha en pall eller liknande under balen så den kommer upp från marken, sedan är det bara att trä på foderringen (den väger endast 20 kg)



Man kan också köpa till hönät, vilket jag personligen föredrar.


Sedan finns det också en lösning för vintern, ett överdrag att sätta på balen på kvällen när det är regn, rusk och snö!



Hoppas ni fick lite bra tips, kram på er
Ha en bra helg!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0