Grovfoder- hästens bas

Hejhopp:)

Hur viktigt är det inte med ett riktigt bra grovfoder? Hur vet man om grovfodret är bra? Varje gång du köper ett nytt grovfoder kommer den från olika skördar, olika åkrar och har olika näringsvärde. För att kunna specialanpassa en foderstart för din häst är det väldigt viktigt att man analyserar sitt grovfoder. Vill du skicka in ditt grovfoder på analys? Klicka här. Det är helt omöjligt för dig att veta vad din häst ska ha för kraftfoder/tillskott om du inte vet vad ditt hö innehåller.

Du kan ge din häst överskott/underskott av något som skapar obalans hos din häst vilket resulterar i hästens prestation och välmående. Med ett dåligt grovfoder finns risken att hästens behov inte tillgodoses och ett rikigt bra grovfoder gör att din häst får i sig tillräckligt och inte är i behov av 3 kg pellets/dag + 18 diverse tillskott. För det första lägger du ut pengar i onödan på en massa tillskott och kraftfoder om du har ett grovfoder som tillgodoser din hästs behov. Om grovfodret har dåligt näringsvärde fyller många på med mängder av kraftfoder för att hästen går ner i vikt eller inte får i sig tillräckligt med näring som kan synas genom dålig päls, hovar och humör vilket är helt fel.

Är ditt grovfoder minera/-vitaminfattigt (enligt analys) krävs det ett extra tillskott av detta för kroppens balans. Men man borde aldrig gissa vad ens häst ska ha (förutom grovfodret) för det kan göra mer skada än nytta. Mitt råd till dig som hästägare är att se till att ditt grovfoder blir analyserat. Observera att man måste göra ny analys om grovfodret nästa gång tagits på annan åker eller 2:a skörd!

Hästen ska ha 1,5-2 kg TS (torrsubstans)/100 kg kroppsvikt och man borde aldrig ge mindre än 1 kg TS/100 kg kroppsvikt till en häst. Hoppas läsningen var givande:)

Ha en bra kväll!
Kram, kram

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0