Ingen snö = Lera!

God kväll:)

Min pålle mådde kanon idag, hon hade sprungit som en galning och busat med de andra hästarna i hagen. Tydligen hade två av hästarna gått omkull i hagen flertal gånger och skor hade flugit åt alla håll. Dock var min häst hel *peppa peppa*, men VÄLDIGT lerig. Nu börjar våren komma och leran börjar flöda, är det inte underbart?! Eh, nej... Vi vill inte ha leran, bara sommar och torr mark. Men jag måste medge att det är skönt att snön faktiskt börjar försvinna så leran är inte bara negativ. Jag fick borsta som en galning och tvätta svansen på henne som förutom lera var full av brunst. Massa schampo och Tobbe Larssons pälsglans gjorde susen:) Den fungerar riktigt bra, luktar äpple och gör svansen lätt att reda ut.

På tal om lera så har väl alla som har/haft häst någon gång upplevt mugg! De senaste året har Foxie faktiskt klarat sig från mugg (hon får även rasp på sina vita bakben), vilket har varit skönt. Det finns många olika sätt att behandla mugg och jag har provat MÅNGA! Kan rada upp lite metoder som ni själva ka testa på era mugg-hästar:)

  • Tvätta alltid rent med ex. lactacyd eller grönsåpa
  • Försök att unvika boots i hagen under den lerigaste perioden, mugg trivs mycket bra här!
  • Efter du tvättat, använd hibiscrub (finns på apotektet) Du lägger i medlet i ca. 5 liter vatten och svampar på benen och låter hibiscruben torka in. Hibiscruben är bakteriedödande.
  • Vid akut mugg -> Lägg bandage med jodopaxdränkt bommul, låt hästen så med bandaget över natten och ta bort på morgonen. Resultatet blir att jodopaxen dödar bakterierna och får muggen att "lossna" av sig självt + svullnaden i benen går ner.
  • Tvätta rent benen -> torka benen och smörj sedan med ren aloverasalva.
  • Tvätta rent benen -> torka och smörj in med "Remedycream" (finns att köpa på Horze)
  • Antibiotika blandning läggs direkt på rent och torrt ben, låt sitta i flera dagar. Blandningen innehåller också fiskleverolja och är alltså mycket fet vilket gör att leran inte kan tränga sig in på hästens hud.
  • Svullnar benen upp under natten? Ha stallbandage på varje natt tills muggen försvinner och inte irriterar benen längre.
Här fick ni några tips, har ni fler? Dela gärna med er! Alla sätt är bra utan de dåliga:)
Ha en bra kväll, kram

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0