Veterinärbesök- fokus på ink

God kväll:)

Idag blev det ett veterinärbesök för att ta bort Foxies ink. Det var inte en sakroid (stavning?) vilket var väldigt skönt! För ni som inte vet vad sakroid är för något så är det en hudtumör. Veterinären bestämde sig för att "strypa" den med hjälp av tråd. Saken var att tråden skulle sitta kvar så inken skulle lossna av sig själv, men när hon satte åt tråden lossnade inken, det blev ett "trådkirurgiskt" litet ingrepp helt enkelt.

Vi får hoppas att inken inte kommer tillbaka utan håller sig borta:) Har din häst misstänkt ink? Det finns flertalet behandlingar för dom, men mitt råd är att tillkalla veterinär om du märker av att den växer och få en diagnos då det finns flertalet sorters ink. Ink är ett virus och kan slå ut på flera delar av kroppen och spridas runt området där inken finns. Flugor är bland annat smittbärare av ink, därför är det vanligt att hästarna får inkar runt ögon, ljuver/skap, mellan bakben, bringa/bogar osv.

Det finns flertalet salvor som kan behandla ink ex; Xxterra TM och Aldara TM som säljes på apoteket (aldara är recdeptbelagd). Klicka här för att läsa en jämförande pilotstudie mellan de två krämerna. Man kan också avlägsna inken kirurgiskt genom att skära bort den, risken finns att man inte får bort "roten" ordentligt och att inken växer upp igen. För många har det fungerat att strypa inken, dock tycker jag inte du borde ge dig på att göra det om du inte är helt säker på om du gör rätt.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0