Vitlök till våra hästar- Hiss eller Diss?

Hej på er! Hoppas ni har haft en fin dag trots det tråkiga vädret. Tycker alla borde läsa artikeln nedan som är hämtad från tidningen "Equipage" hemsida.



SANNINGEN OM VITLÖK


Genom tiderna har vi förfinat och finslipat våra kunskaper om foder. SLU har gjort en studie om hur vi utfodra våra hästar, och många ger sina hästar vitlök trots att det inte finns några bevisade effekter av dess verkan.

 

Studien visar att det är vanligast att vi utfodrar våra hästar fyra gånger per dag med grovfoder och kompletterar tre gånger om dagen med kraftfoder. Vi ger också olika tillskott som vitlök, vitaminer och mineraler.

35% ger hästen vitlök

 

Det i särklass populäraste tillskottet är vitlök – hela 35% ger vitlök till sin häst. Vitlök påstås av tillskottsproducenter, stärka immunförsvaret, repellera insekter och inälvsparasiter, ha antiinflammatorisk samt slemlösande verkan, stimulera matsmältningen och lindra hudåkommor så som ringorm, sår och insektsbett. Men det finns faktiskt ännu ingen forskning som bevisar att vitlök är bra för hästar – alls. Tvärtom har en rad negativa effekter konstaterats. Magproblem som illamående och diarréer är vanligast förekommande.


vitlök dödlig i hög halt
Överdosering av vitlök är till och med giftigt. Vid försök med råttor eller möss som under en längre period gavs höga doser av vitlökspreparat kunde man observera såväl anemi (blodbrist), nedsatt tillväxt och viktförlust som dödsfall p.g.a. skador på magsäcken. Ja, du läste rätt: konsumtion av 100 mg vitlöksolja per kg kroppsvikt på fastande mage kan vara dödligt (Banerjee at al., 2003). Pearson et al. (2005) fann att hästar frivilligt konsumerade en tillräckligt stor mängd vitlök för att det skulle ha en skadlig effekt (anemiframkallande).

 

I studien framgick dessutom att 70% ger sin häst tillskott – detta trots att väldigt få visade sig ha kunskap om vad preparaten innehåller och effekterna kring dom.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0